Nieuwe elektrische veerboot in Oostende ingevaren

De veerboot werd deze ochtend officieel in gebruik genomen. © ML
Redactie KW

Vanmorgen maakte de nieuwe en veel grotere veerboot ‘Raveel ontmoet Ensor’ haar maidentrip vanaf de Visserskaai naar de Oostendse Oosteroever.

Deze gratis veerdienst voor voetgangers en fietsers is al een tiental jaar met twee kleinere vaartuigen erg populair in de badstad. Zo voeren in 2019 bijna 1 miljoen passagiers mee. Nu verdubbelt het nieuwe veer meteen de capaciteit van de kleinere zustervaartuigen van 50 naar 100 opvarenden.

Het 23-meter lange vaartuig werd vanmorgen plechtig in gebruik genomen door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, geassisteerd door burgemeester Bart Tommelein, schepen Björn Anseeuw en Nathalie Balcaen van Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en Marleen De Muer, de weduwe van Raveel.

Elektrisch

Het veer, een investering van 2.979.000 euro, wordt aangedreven door elektromotoren en zal alleen in nood overschakelen op een dieselgenerator. De boot heeft een autonomie van circa 3 uur varen aan kruissnelheid, in die tijdspanne kan er op batterijen gevaren worden.

Maar om de drie à vier vaarten kan het veer bij het in- en ontschepen van de passagiers bijladen aan het aanmeerponton op de Oosteroever waar een laadtoren voorzien werd. Ook de zonnepanelen op het dak leveren voldoende energie om in de volledige energiebehoefte van het veer te voorzien met uitzondering van de voortstuwing. ’s Nachts wordt het veer op walstroom aangesloten.

(Lees verder onder de foto)

De romp kreeg de typische beeldentaal van Raveel mee.
De romp kreeg de typische beeldentaal van Raveel mee. © ML

De voorbije weken kreeg de bemanning een intensieve training. “Niet evident want de veerboot is niet alleen groter, maar ook de technologie is helemaal nieuw”, aldus Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK. De witte romp kreeg de typische beeldentaal van Raveel mee. Zo illustreert de spiegel (achtersteven) de naam van het vaartuig: een memorabele ontmoeting tussen de jonge Raveel en de oude Oostendse meester kort na de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf vandaag vaart deze jongste eenheid van Vloot in een afgewisselde loop met een van de andere veerboten. In het kader van de coronamaatregelen mogen er voorlopig maar 60 passagiers mee in plaats van 100. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier