Nieuwe brug over de Leie in Kortrijk al klaar in 2022

Op de foto v.l.n.r.: Axel Weydts (schepen van Mobiliteit), Lieven Dejonckheere, (afdelingshoofd Bovenschelde bij De Vlaamse Waterweg nv), Vincent Van Quickenborne, (burgemeester van Kortrijk), Chris Danckaerts (gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv), Wout Maddens (schepen van Stadsvernieuwingsprojecten) en Dries Baekelandt (coördinator stadsprojecten).
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Afgelopen week werden de concrete plannen voorgesteld voor de Reepbrug in Kortrijk. Die voetgangers- en fietsbrug moet tegen 2022 de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland verbinden. Opvallend: de brug zal 60 meter lang zijn en krijgt een fietslift, je hoeft je dus geen weg omhoog te puffen zoals bij de Collegebrug even verderop.

Tegen midden 2022 moet er een gloednieuwe brug over de Leie in Kortrijk liggen. De Vlaamse Waterweg en Stad Kortrijk slaan de handen immers in elkaar voor de bouw van die fietsers- en voetgangersverbinding in het centrum van de stad. Deze week werden de concrete plannen voorgesteld. Opvallend is dat de 60 meter lange fiets- en voetgangersbrug wordt uitgerust met een fietslift. Die geeft zachte weggebruikers aan weerszijden een handig alternatief wanneer de Budabrug omhoog staat of (zoals wel vaker voorkomt) defect is. Voor de brug moeten de volkstuintjes op de tip van het Buda-eiland wel wijken. Het schepencollege belooft dat er een park in de plaats komt.

Sober ontwerp

De Vlaamse Waterweg en de stad Kortrijk kozen naar eigen zeggen voor een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp. De stalen Reepbrug voldoet met een hoogte van zeven meter aan de eisen van de moderne binnenvaart. “We kozen voor een vaste brug waarbij binnenvaartschepen met drie lagen containers zonder probleem veilig de brug kunnen passeren”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurd van De Vlaamse Waterweg. “En Vlaanderen zet resoluut in op het versterken van de binnenvaart. Eén zo’n schip houdt 220 vrachtwagens van de weg, dat maakt transport via het water een volwaardig alternatief voor de weg.”

De brug is vrij sober ontworpen.+
De brug is vrij sober ontworpen.+

“Langs beide oevers van de Leie zijn er een trap en een lift voorzien in de constructie. Daarmee is de brug een comfortabele oversteek voor zachte weggebruikers, zeker wanneer de naburige Budabrug openstaat”, vult burgemeester Vincent Van Quickenborne nog aan.

Beeldbepalend

Het ontwerp is van de hand van ontwerpteam Ney & Partners, Arcadis en ontwerpbureau Omgeving. “Cruciaal daarbij was dat de Reepbrug zowel visueel als kwalitatief in het totaalplaatje van de Leiewerken moest passen. Ze wordt immers een beeldbepalende brug. De brug zal de verbinding maken tussen de nieuwe woonontwikkelingen op De Kien en de tip van het Buda-eiland waar een park komt“, laat Kortrijks schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens weten. “Bovendien is hier in de toekomst ook nog plaats voor een iconisch cultureel gebouw in het kader van onze kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad.”

Een park zou de volkstuintjes moeten vervangen.
Een park zou de volkstuintjes moeten vervangen.

Concreet is intussen de omgevingsvergunning aangevraagd en zullen beide partners in 2020 een openbaar onderzoek organiseren. Normaal gezien is dat tegen midden 2020 afgerond, zodat de werken rond die tijd kunnen starten. Als alles goed gaat, is de Reepbrug in de eerste helft van 2022 klaar. Daarmee zijn meteen alle Leiewerken in Kortrijk afgerond. De Reepbrug is de achtste brug in het rijtje.

Nieuwe brug over de Leie in Kortrijk al klaar in 2022

Nieuwe brug over de Leie in Kortrijk al klaar in 2022

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier