Nieuwe app voor vlotter en veiliger vrachtverkeer in haven en omliggende dorpen

Het havenbestuur MBZ en Be-Mobile ontwikkelden een app om truckers via hun smartphone vlot en veilig naar de haven te leiden. V.l.n.r. Johan Abel (MBZ), Jan Cools (Be-Mobile), Gerd Nees (Be-Mobile), Joachim Coens (MBZ), Emmanuel Vandamme (MBZ), Volke Hoja (Be-Mobile) en Luc Blockx (Be-Mobile). © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Vrachtwagenverkeer in en rond de haven van Zeebrugge kan zich voortaan vlot en veilig laten leiden via de app Flux, een initiatief van het havenbestuur en smart mobility-bedrijf Be-Mobile. De gratis app verwittigt truckers van de situatie in het verkeer en op de terminals. Bovendien navigeert Flux vrachtwagens langs geschikte, grote wegen en niet langs dorpskernen.

Flux combineert de enorme hoeveelheid gegevens zoals speciale aanrijroutes naar terminals met actuele verkeersinformatie. Het is ook een communicatie-instrument tussen de trucker, zijn dispatcher en de terminal. Hij hoeft er zelfs geen ‘bakje’ voor te installeren, het werkt gewoon op elke smartphone.

Via dit eenvoudig te hanteren systeem krijgt hij informatie over de geschatte aankomsttijd, snelheidsbeperkingen, ongevallen, files, noem maar op. Het systeem werkt in beide richtingen: als de terminaloperator ziet dat er geen plaats is voor de vrachtwagen dan geeft hij een signaal dat truck naar een wachtparking leidt. Met spraaktechnologie worden alle waarschuwingen luidop voorgelezen zodat de bestuurder zijn blik op de weg kan houden.

De app is gratis te downloaden via de App Store en Google play. Hij is beschikbaar in Nederlands, Frans, Engels, Duits, Russisch, Bulgaars, Pools en Hongaars.

Trucks niet door woonkernen

“Het is voor ons prioritair dat elke lading vlot van, naar en in onze haven kan bewegen”, zegt gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens. “Daarom kent deze navigatie niet alleen de precieze locatie van alle terminals, maar is ze ook volledig geschreven op maat van zwaar vrachtverkeer. In tegenstelling tot doorsnee gps-en leidt dit professioneel systeem de trucks niet door woonkernen.”

Naar we in de wandelgangen vernamen, zou het havenbestuur meer dan 100.000 euro geïnvesteerd hebben in het ontwikkelen van dit systeem voor veilig en vlot havenverkeer. Het systeem is vanuit heel Europa bruikbaar en is een primeur in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier