Nieuw autodeelproject met elektrische auto’s

Schepen Ben Desmyter, garagehouder Didier Duran en schepen Klaas Verbeke. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Zopas ging in Poperinge een nieuw autodeelproject met een unieke aanpak van start, een samenwerking tussen het stadsbestuur en de garage Peugeot Duran. Drie elektrische deelwagens staan voor iedereen ter beschikking, met standplaats op de Paardenmarkt, het Oudstrijdersplein en het Watouplein.

Het project kreeg de naam Flexigo. Iedereen die interesse heeft, kan zich registreren via flexigo.be en de WeGo Carsharing app voor smartphones downloaden.

Geen abonnementskosten

“Met de app kan je een auto reserveren voor een korte rit, voor een dag of zelfs voor meerdere dagen. De prijs hangt af van de gereserveerde periode en de afstand die je aflegt. Voor een uur betaal je bijvoorbeeld 8 euro met 100 kilometer rijafstand inbegrepen. Er zijn geen abonnementskosten”, zegt schepen van Duurzaamheid Ben Desmyter (CD&V).

“Je ontgrendelt de auto ook via de app, op het vastgelegde tijdstip. Je brengt de auto na je rit terug naar de vaste standplaats en stopt de kabel in de laadpaal”, voegt schepen van Mobiliteit Klaas Verbeke (CD&V) er aan toe.

De splinternieuwe elektrische deelwagens zijn van het type Peugeot e208, met automatische versnellingen en een bereik tot 340 kilometer. In de zomer van 2022 volgen nog twee extra deelwagens, één in Proven en één in Reningelst.

Met dit klimaatvriendelijke project willen Peugeot Duran en het stadsbestuur op een laagdrempelige manier zo veel mogelijk inwoners en bezoekers laten kennismaken met autodelen en elektrische wagens.

Actieplan ‘gedeelde mobiliteit’

“Als het in Brussel mogelijk is, waarom dan niet in onze Westhoek? Dat dit via een vertrouwde lokale aanbieder uit Poperinge kan, is een grote meerwaarde. De samenwerking loopt minstens vijf jaar. Het initiatief kadert in het actieplan gedeelde mobiliteit dat in oktober 2020 werd goedgekeurd door de gemeenteraad.”

“Afgelopen tien jaar steeg het aantal personenauto’s in Poperinge met 11% tot meer dan 10.000! Dat is dus een auto per twee inwoners, baby’s en hoogbejaarden inbegrepen. De deelwagen kan een prima alternatief worden voor de tweede of derde gezinswagen, waarmee normaal weinig kilometers gereden worden. Goedkoper en duurzamer!”, vertelt schepen Ben Desmyter.

Stadspersoneel

“De auto’s zullen overdag ook gebruikt worden door het stadspersoneel, om bijvoorbeeld naar vergaderingen van de provincie te gaan in Boeverbos. De eerste reacties bij onze bewoners zijn uitermate positief. We zullen het project blijvend ondersteunen via de sociale media van de stad”, zegt schepen Verbeke.

Didier Duran van de garage Peugeot: “Een jaar geleden zijn wij een marktonderzoek gestart. We participeerden ook in een wisselstukkenbedrijf en daarmee werd Flexigo.be uitgewerkt. Poperinge is de eerste stad die aan bod komt, en waar het lokaal bestuur zich engageert in het project.”

Ook in andere steden

“Met dezelfde app kan je ook in andere steden terecht. Hoe meer noordwaarts men gaat, hoe meer deelwagens. In Amsterdam bijvoorbeeld is het systeem enorm ingeburgerd. Eerst moet men reserveren, vanaf dan is 100 kilometer inbegrepen.”

“Men betaalt 8 euro per uur of 14 cent per minuut. De auto’s zijn omnium verzekerd, eventuele schade moet men voor gebruik melden via de app. Voorlopig krijgt men nog een factuur, later wordt de betaling rechtstreeks geregeld via de app, die men kan koppelen aan de bankrekening.”

Infovergadering

Wie meer wil weten over dit project is welkom op het infomoment op dinsdag 9 november om 19.30 uur in de gotische zaal van het stadhuis. Schrijf je gratis in via mobiliteit@poperinge.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.