Naast Heuleplaats beginnen ook werken aan Kasteelpark

De schepenen Wout Maddens en Bert Herrewyn samen met gebiedswerker Lize Meert bij de sloopwerken van de conciërgewoning bij het Heulse Kasteelpark. © Noël Maes
Redactie KW

De werken voor de heraanleg van Heuleplaats zijn, na een onderbreking in de vakantie, weer van start gegaan en begin deze week is ook de eerste aanzet gegeven voor de herinrichting van het Kasteelpark met het slopen van de conciërgewoning, wat meteen al een heel ander uitzicht geeft op de Koetshuizen.

Op termijn wordt het park rond het Heulse kasteel helemaal heraangelegd en krijgt het zijn ‘grandeur’ van weleer terug. De werken worden verdeeld in vijf zones: het historisch park zelf, een cultuurzone, natuurzone, speelzone en de zone rond de ingang uit de Peperstraat. Nu vanaf 1 september tot eind 2017 de Heulsekasteelstraat afgesloten wordt, zal ook het nieuwe voorplein voor het park – tussen kasteel en Koetshuizen – worden aangepakt.

De start is zopas gegeven met het afbreken van de conciërgewoning, waar Donald Vanneste laatst bijna 40 jaar gewoond heeft. Op die plaats komt een overdekte fietsenstalling. Het plein zelf (waar parkeren niet meer zal kunnen) zal worden aangelegd in rode kleinklinkers, om zo een homogeen geheel te vormen met het plein voor de kerk. Het is de bedoeling dat de dorpskern van Heule niet langer alleen de Plaats is, maar begint vanaf de Koetshuizen.

De schepenen Bert Herrewyn en Wout Maddens, respectievelijk bevoegd voor Milieu en Erfgoed, gaven zopas nog een woordje extra toelichting: “Het beheersplan – voorwaarde voor subsidies van Erfgoed Vlaanderen – is intussen verscheidene keren voorgelegd aan een adviesgroep van Heulenaars. In de huidige legislatuur is een budget voorzien van 810.000 euro. De gunning voor de werken komt in september in het schepencollege.”

Aan de plannen die in juni 2016 voorgesteld werden, verandert weinig. Wel wordt de haag tussen het park en de paden niet vervangen door een metalen boord maar door een laag baksteenmuurtje. In 2018 worden in het park overtollige en zieke bomen verwijderd en wordt nieuw groen aangeplant. Ook de speelzone wordt vernieuwd. Het park zal ook beter beschermd worden tegen overstromingen. Bij extreem veel regen zou het park voortaan maar één keer in tien jaar gedeeltelijk mogen onderlopen en zonder waterschade voor de omliggende woningen.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier