Na meer dan vier jaar zijn Buda en Overleie weer verbonden

Redactie KW

De Kortrijkzanen hebben er ruim vier jaar moeten op wachten, maar eindelijk is het Buda-eiland opnieuw verbonden met de stadskern dankzij de nieuwe Budabrug.

Na meer dan vier jaar zijn Buda en Overleie weer verbonden

De langverwachte Budabrug in Kortrijk is op vrijdagnamiddag 31 januari geopend voor verkeer. De bewoners en handelaars van Overleie en Buda werden meer dan vier jaar lang van elkaar gescheiden door de werken. Het betreft een beweegbare tafelbrug, die zwaar scheepvaartverkeer mogelijk maakt.

De verouderde vaste Budabrug werd in het najaar van 2010 afgebroken. “Verschillende onvoorziene omstandigheden en technische schade zorgden ervoor dat de bouw van de brug twee jaar vertraging opliep”, aldus Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal NV. De bouw van de nieuwe Budabrug maakt deel uit van de vijfde fase van de Leiewerken. Nu kunnen schepen tot 1350 ton, dat zijn maximaal drie lagen containers onder de brug, die bij het openen 7 meter doorvaarthoogte heeft. Tot 4,80 meter doorvaarthoogte hoeft de brug niet geopend te worden. In de loop van volgende week hoopt men de brug van uit de sluis van Harelbeke te kunnen bedienen, en dit de klok rond. Tot die tijd wordt ze ter plaatse bediend.

“Zet het in gank”

De problemen met de brug brachten bij de mensen van Waterwegen en Zeekanaal veel slapeloze nachten met zich mee. Pas donderdag was er zekerheid dat de brug kon geopend worden. Nog tot vrijdagnamiddag waren arbeiders in de weer aan de brug. “De mensen zien alleen de brug op zich en als het asfalt gegoten is, ziet ze er klaar uit, maar een beweegbare brug is anders dan een vaste. Er komt veel electromechanica bij kijken.”

Na meer dan vier jaar zijn Buda en Overleie weer verbonden

Schepenen Wout Maddens en Axel Weydts: “zet het in gank”

De beweegbare tafelbrug wordt op de vier hoekpunten tegelijkertijd en horizontaal opgetild. De brug is 32,5 meter lang, 180 ton zwaar en 14 meter breed. Er is aan beide kanten een afgescheiden voetpad. Een belsignaal, lichtsignalisatie en slagbomen waarschuwen de weggebruikers.

Bij het openen van de brug, heerste er vooral een gevoel van opluchting, zowel bij bewoners, handelaars, fietsers en voetgangers. Schepen Wout Maddens rekent op Sint-Elooi, patroonheilige van de kerk op Overleie dat hij er als patroonheilige van metaalbewerkers, smeders en lassers op toegezien heeft dat de brug goed stand houdt.

Na meer dan vier jaar zijn Buda en Overleie weer verbonden

Schepen Rudolf Scherpereel wisselt een roos op de brug

Na zijn woorden “zet het in gank”, werd de brug geopend.

De schepen is ervan overtuigd dat Overleie en Buda, die jaren van elkaar gescheiden waren, nu weer kunnen groeien en bloeien. Om dit te symboliseren wisselden bij de opening de mensen die van Buda en van Overleie kwamen, rode en witte rozen.

(EDB – foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier