Na bewoners kant ook oppositie zich tegen woonerf Vredestraat in Wervik

Bercy Slegers:
Redactie KW

De oppositiepartijen CD&V en N-VA stemden tijdens de online gemeenteraad tegen de plannen om van de Vredestraat een woonerf te maken. Bij een groot deel van de bewoners is er protest. Vooral omdat er nogal wat parkeerplaatsen gaan verdwijnen. Fractieleider Bercy Slegers (CD&V) vroeg tevergeefs om de beslissing uit te stellen, de plannen aan te passen en een extra gemeenteraad te voorzien.

Volgend jaar vinden wegen- en rioleringswerken plaats in een deel van de Ommegangstraat en de volledige Vredestraat. Nadien volgt in 2023 aansluitend een deel van de Ooststraat. De Vredestraat wordt een woonerf en er komt éénrichtingsverkeer. De kostprijs is geraamd op 1.727.966,48 euro.

Fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) kent de situatie in de Vredestraat maar al te goed.

Geen alternatief

“Mijn zoon woont er en ‘s avonds staat het daar stampvol”, zegt Sanne. “Er is geen alternatief om op wandelafstand elders te parkeren. Het zal zorgen voor wrevel en misschien ook burenruzies wanneer de mensen ‘s avonds van hun werk thuiskomen en er geen plaats is om te parkeren. Er dienden 39 gezinnen bezwaar in. Dat is drie kwart van de bewoners. De Vredestraat is qua bewoners aan het verjongen. We zijn allemaal overtuigd dat de slechte toestand van de straat moet worden aangepakt maar voor een woonerf is er geen draagvlak.”

Zoals vorige week in deze krant vermeld, wil burgemeester Youro Casier (Vooruit) vaart maken met het dossier om alvast de 800.000 euro subsidies voor de rioleringswerken niet te verliezen.

Sluipverkeer wegnemen

“Dat de burgemeester dit op tafel gooit als argument, vind ik chantage (wat de burgemeester een ‘zwaar woord’ noemde, red.)”, oordeelt Bercy Slegers. “Er is al 15 jaar sprake van de heraanleg van de Vredestraat. Men moest vroeger in overleg gegaan zijn met de buurt. Er is daar geen handel en horeca, maak er dus geen woonerf van. Laat ons vooral het sluipverkeer wegnemen. Dat steunen we.”

In zijn eigen stijl was er ook nog een tussenkomst van Johan Deneut (Vooruit). “In een woonerf geldt de maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, dat is toch zo moeilijk niet”, aldus Johan. “Ik ben beschaamd dat de oppositie zo’n mooi project niet goedkeurt.”

Sanne Vantomme gaf hem lik op stuk. “We zijn verkozen en moeten het volk dienen”, aldus Sanne. “Als het volk wordt genegeerd, dan is het een schande voor de gemeenteraad.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier