Moorsele: “Maanden moeten wachten om examen af te leggen”

© (Foto TGM)
Redactie KW

Aan het examencentrum in Moorsele komen en gaan verschillende wagens. Achter het stuur zitten heel wat jongeren die zich aan een eerste of tweede poging wagen. Sommigen zijn gestart in het ‘oude’ systeem en moeten nu een nieuwe poging doen in het vernieuwde systeem. De rij-instructeurs manen hun pupillen tot kalmte aan en geven nog wat raad mee.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Rijexamen.

In de wachtzaal merken we toch wat stress bij Flore Samyn (18). De Poperingse doet een tweede poging om haar rijexamen te behalen. In mei legde ze al een examen af in het oude systeem. “Toen ben ik letterlijk op de meet gesneuveld”, herinnert Flore zich. “Bij het parkeren aan het examencentrum had ik mijn bocht te kort genomen en zo een tegenligger gehinderd. Dat was bijzonder spijtig want nu moet ik in het nieuwe systeem examen afleggen. Het komt er dus op neer dat ik meer manoeuvres moet uitvoeren op de baan. Ik heb er special op geoefend. Ik hoorde dat ze ook strenger zullen zijn. Ik hoop dat ik het haal, want ik woon in Abeele. Een rijbewijs is dus bijzonder handig om naar de Chiro te gaan. Duimen dus dat ik vlot de eindmeet haal en mijn rijbewijs op zak heb.”

Ook Siebe Verbrugghe (20) staat klaar om te vertrekken. Eigenlijk zou hij twee maanden geleden al een examen moeten hebben afgelegd, maar dat ging niet zoals gepland. “Ik wou eind maart mijn rijbewijs halen in het oude systeem, maar het was helaas veel te druk. Daarom moest ik twee maanden wachten en dus meer manoeuvres onder de knie krijgen“, haalt hij aan. “Ik hoop dat het me lukt want ik studeer binnenkort af. Ik heb werk in het Roeselaarse en woon in Kemmel. Met de fiets is het niet te doen om de afstand te overbruggen. Met mijn rijbewijs op zak kan ik gerust gaan werken.”

Glimlach

Op de parking stapt Maxime Decroix (18) met een glimlach uit de wagen. Bij zijn eerste poging was het al meteen raak. “Ik moest mijn examen afleggen volgens het nieuwe systeem. Ik moest onder andere een parking op- en afrijden”, legt hij uit. “Ik was heel rustig en had vooraf al wat lessen gevolgd via de rijschool uit Heuvelland. Net als veel vrienden heb ik nu ook mijn rijbewijs, wat mij de nodige vrijheid geeft.”

Rij-instructeur Kurt David, directeur van de rijschool VTI Ieper, geeft zijn leerling Thibault Treve nog wat laatste tips mee.

“Ik zou niet meteen durven stellen dat het nieuwe systeem strenger is”

“Sinds 2000 ben ik actief als rij-instructeur”, vertelt Kurt. “In de loop der jaren zag ik de reglementen vaak veranderen: nu eens strenger, dan weer wat soepeler. Ik zou niet meteen durven stellen dat het nieuwe systeem strenger is. Er ligt meer nadruk op de manoeuvres. Wat die vroeger op het parcours deed, komt nu terug op de straat. Meteen is het een duidelijke test voor de leerling en ook voor de examinator. Vroeger zag je al op het parcours wat voor vlees je in de kuip had.”

Kurt vindt het een goede zaak, omdat de leerlingen meteen kunnen laten zien wat ze aankunnen in het dagdagelijkse verkeer. “De parking van een supermarkt oprijden is iets wat je vaak moet doen, dus het kan geen kwaad om dat aan te leren”, haalt hij aan.

Op kot

“We merken dat er een grote boom is geweest qua aanvragen door het nieuwe reglement. Leerlingen wilden nog in het oude systeem hun examen afleggen. Wat ik ook merk, is dat ze langer wachten om hun rijbewijs te halen. Dat heeft volgens mij met studies te maken. Zolang jongeren studeren en op kot gaan, hebben ze geen wagen nodig. Dat verandert zodra ze gaan werken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.