Moeder en zus van Kato rijden mee in de Stille Ronde

Kato's moeder en zus en grootouders waren, net als Gella Vandecaveye, aanwezig op de Stille Ronde. © GJZ
Redactie KW

Zaterdagnamiddag 17 oktober werd in Zwevegem de ‘Stille Ronde’ gereden. Een fietstocht die aandacht vraagt voor veiliger fietsverkeer. Opvallend was de deelname van de moeder en de zus van Kato, het meisje dat onlangs om het leven kwam bij een ongeval.

Het initiatief van de Stille Ronde kwam van de mensen achter Tournée Flandrienne en Ouders van Verongelukte Kinderen. “Daags voor Vlaanderens mooiste wilden we een tocht organiseren om aandacht te vragen voor meer veiligheid op de weg.”

“We hadden de deelnemers opgeroepen een wit lichtje aan de fiets te hangen ter nagedachtenis van Kato die op dezelfde dag van onze eerste ‘Tournée Flandrienne’ hier enkele straten verder verongelukte”, vertelt Bernard Busschaert die de Stille Ronde in vijf dagen organiseerde.

Steunbetuigingen

In totaal deden zo’n 300 mensen mee aan de tocht van 12 kilometer in de omgeving van Transfo. Opvallend was de aanwezigheid van Wendy Demeestere en Yana, moeder en zus van de betreurde Kato. “Ik moest hier zijn”, vertelt Wendy.

“Het is de eerste keer dat ik echt naar buiten kom sinds het ongeval. Ik heb zelfs nog geen boodschappen gedaan in een Zwevegemse winkel. Ik vrees telkens diezelfde vraag ‘hoe het met me is’ te moeten horen.”

Wendy zegt dat ze de afgelopen weken enorm veel steun mocht ontvangen. “Ik voel enorm veel steun van de mensen. Steun die niet wegebt na een paar weken. Ik heb veel mensen rondom mij en ben daar heel dankbaar voor. Ook Yana voelt zich goed omringd. Die warmte die we voelen rondom ons, doet enorm veel deugd.”

Wielertruitje

De mama van Kato vertelde verder dat ze nog niet de moed heeft gehad om alle kaartjes die ze ontving te bekijken. Zaterdag was ook ex-judoka Gella Vandecaveye aanwezig omdat ze ook begaan is met de verkeersveiligheid.

De organisatie had nog een attentie voor Wendy. Bernard Busschaert toonde een wielertruitje met daarop de handtekeningen van Niels Albert en Gella Vandecaveye. “Dit truitje zal de rest van het schooljaar op de lege stoel van Kato in het Rhizo-College hangen. Op het eind van het schooljaar zullen we het dan aan jou overhandigen.” (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier