Mobiliteitsenquête toont aan: Tieltenaar wil beperkte afstanden fietsen

Zwaar verkeer op en rond de Vierhoek is voor veel Tieltenaren een doorn in het oog.©Wouter Meeus WME
Zwaar verkeer op en rond de Vierhoek is voor veel Tieltenaren een doorn in het oog.©Wouter Meeus WME
Tom Van Houtte

Heel wat Tieltenaren zijn gewonnen voor de aanleg van de zuidwestelijke tangent om het zwaar verkeer uit het centrum te houden. Dat blijkt uit de resultaten van een mobiliteitsbevraging. De enquête maakt deel uit van de verkeersleefbaarheidsstudie die de stad laat uitvoeren.

Het potentieel om de auto wat vaker aan de kant te laten, is in elk geval groot in de Europastad. Voor bijna 70 procent van de ruim 2.000 mensen die de onlinebevraging invulden, bedraagt de afstand tot werk of school minder dan zeven kilometer.

“Een meerderheid van 55 procent wil zo veel mogelijk doorgaand verkeer uit het centrum weren en 40 procent wil zeker zwaarder verkeer van meer dan 7,5 ton bannen”, zegt schepen van Verkeer en Mobiliteit Vincent Byttebier (CD&V).

“Een kleine 1.000 mensen toont zich gewonnen voor de aanleg van de zuidwestelijke tangent, dat is ongeveer twee derde.”

Autovrije zones

Zestig procent van de deelnemers vindt autovrije zones een goed idee en van het deel dat niet overtuigd is, meent 40 procent dat het wel kan binnen bepaalde tijdsgrenzen. “Wat een veilige oversteek van de ring betreft, kiest 59 procent voor een fiets- en voetgangersbrug.”

Er werden veel meldingen van sluipverkeer genoteerd, vooral van zwaar verkeer in Schuiferskapelle. In Aarsele respecteren nogal wat vrachtwagenchauffeurs het plaatselijk verkeer niet. Klassiekers zijn ook (te) smalle of in slechte staat verkerende fietspaden. Ook de lange wachttijden aan de verkeerslichten op de ring worden aangehaald, vooral door wie vanuit de Schuiferkapelsesteenweg/Wingensesteenweg komt. In de bedrijventerreinen Huffeseele, Zuid en Noord blijven snelheid, een betere ontsluiting, betere fietsverbindingen en dito uitgebouwde (vrachtwagen)parkings aandachtspunten. De resultaten worden in detail bekend gemaakt via tieltmobiliteit.createlli.com. De eerstvolgende stap in dit traject is een Zoomsessie op woensdag 10 februari van 19 tot 21 uur met een zogenoemde klankbordgroep, samengesteld uit leden van de adviesraden, medewerkers en leden van de Tieltse gemeenteraad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.