Mobiele vrachtwagensluizen in de strijd tegen zwaar sluipverkeer in Kortrijk, Kuurne en Lendelede

Van links naar rechts Bjorn Bouckaert, Wim Catry, burgemeester van Lendelede Carine Dewaele, Carl Dewaele, schepen van Mobiliteit in Kortrijk Axel Weydts, schepen van Mobiliteit in Kuurne Francis Watteeuw, burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne en burgemeester van Kuurne Francis Benoit. © EDB
Redactie KW

In Bissegem, Kuurne en Lendelede ging een proefproject van start waar digitale vrachtwagensluizen zwaar vrachtverkeer detecteren.

Er staan proefopstellingen in de Overzetweg in Marke en de Driekerkenstraat in Bissegem, in de Sint-Katriensesteenweg in Kuurne en in de Hulstemolenstraat in Lendelede. Deze verplaatsbare vrachtwagensluizen met cameradetectie moeten gedurende een maand het zwaar vrachtverkeer, dat trouwens deze zones niet in mag, beboeten.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ter hoogte van elk begin en einde van de straat staat een camera die elk voertuig registreert en in beeld brengt. Het digitale camerasysteem meet de hoogte van elk voorbijkomend voertuig. Het digitale sluissysteem stuurt de metingen door naar een centrale server, waar vervolgens de doorrijtijd berekend en vergeleken wordt met de door de politie vastgestelde norm.

“Als blijkt dat de vrachtwagen van minstens 3 meter hoog in de doorrijtijd niet kan geleverd hebben in de buurt, kan een boete van 58 euro uitgeschreven worden“, aldus Bjorn Bouckaert van PZ Vlas.

Al 68 overtredingen

“In de Driekerkenstraat is er al langer onterecht zwaar verkeer“, vertelt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit in Kortrijk. Volgens de politie werden in de Driekerkenstraat al 26 overtredingen gefilterd.

Volgens Francis Watteeuw, Schepen van Mobiliteit in Kuurne, negeert het zwaar vrachtverkeer ook het inrijverbod in de Sint-Katriensesteenweg in Kuurne. “Ze moeten eigenlijk de Ringlaan nemen of de Brugsesteenweg doorrijden en de Noordlaan inrijden.” Daar werden in een week tijd al 36 overtredingen vastgesteld.

De vrachtwagensluizen detecteerden in de Hulstemolenstraat in Lendelede, die volgens burgemeester Carine Dewaele een verbindingstraat is tussen de N50 en de N36, al zes zware vrachtwagens en daar staan de camera’s nog maar twee dagen. “Er zijn in de verschillende gemeenten nog plaatsen waar er klachten zijn door veel zwaar vrachtverkeer, maar het is aan een volgend bestuur om te beslissen of er verder gewerkt wordt met dit digitaal systeem, dat 5.000 euro per maand kost”, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne van Kortrijk.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier