Minister van Mobiliteit gaat niet in op vraag Tommelein en schrapt gratis treintickets niet

© JRO
Hannes Hosten

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) gaat niet in op de vraag van Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) om de gratis treintickets ‘Hello Belgium’ tijdelijk op te schorten voor de duur van de lockdown.

Tommelein had daartoe opgeroepen nadat hij vorige zaterdag moest ingrijpen omdat het te druk werd in Oostende. Daar werd toen het Westerstaketsel afgesloten en éénrichtingsverkeer ingevoerd op de zeedijk omdat er te veel volk samenstroomde. “Zaterdag spoorden ruim 8.000 reizigers naar Oostende. Dat is vergelijkbaar met een goede zomerdag”, aldus Tommelein. “Ik heb uiteraard niets tegen treinreizigers. Maar het probleem in coronatijden is dat je hen niet kan spreiden. Zij blijven op wandelafstand van het station.”

De Oostendse burgemeester stelde voor om de maandelijkse gratis treintickets ‘Hello Belgium’, die normaal voor einde maart opgebruikt moeten zijn, tijdelijk op te schorten zolang alles dicht is en de termijn daarna te verlengen. “De Zoo van Antwerpen, Pairi Daiza, Plopsaland, musea… alle attracties die je anders met de trein bezoekt, zijn dicht. Er is maar één grote publiekstrekker meer over: de zee.”

“Te veel verantwoordelijkheid bij gratis treintickets”

Maar minister van Mobiliteit Gilkinet gaat dus niet mee in de redenering van ommelein. “De minister was verbaasd over die vraag”, zegt zijn woordvoerster Litte Frooninckx. “Hij legt veel verantwoordelijkheid bij de Hello Belgium-passen. Maar er zijn ook nog altijd mensen die met de auto naar de kust komen of een betalend treinticket nemen.”

“De minister heeft er alle begrip voor dat het niet altijd makkelijk is om de mensenmassa goed te beheersen. Maar hij wil ook geen intentieproces maken van de Hello Belgium-tickets. De regering heeft lessen getrokken uit de eerste lockdown. Het is nu niet verboden voor mensen om zich te verplaatsen. Ze worden zelfs aangemoedigd om te bewegen in de buitenlucht, wat goed is voor de gezondheid en voor de moraal.”

“Goed dat mensen zich niet opsluiten”

” Het was mooi weer vorige week en dat maakte dat mensen de kust opzochten, maar ook de Ardennen of het Zoniënwoud”, vervolgt Litte Frooninckx. “Het is goed dat mensen zich niet opsluiten. Wij vroegen het na en er is ons bevestigd dat het niet extreem druk is geweest, behalve op dat ene korte moment in Oostende. De NMBS monitort de drukte op de treinen ook goed en kan ingrijpen als het moet. De burgemeesters kunnen indien nodig ook lokale maatregelen nemen. De minister ziet dan ook geen reden om de Hello Belgium-tickets stop te zetten. Het is ook een sociale maatregel voor wie zich anders niet zo makkelijk een uitstapje kan permitteren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.