https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Minister Peeters is geen voorstander van verplichte fietscursus voor 60-plussers

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Een verplichte fietscursus voor wie ouder is dan 60 jaar ziet Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters niet zitten. Dat zegt ze in een reactie op het voorstel van West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé in onze krant . “Een verplichting zou een averechts effect kunnen hebben”, oppert minister Peeters. “Ik kies voor sensibilisering en educatie op vrijwillige basis.”

Nog dit jaar start Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) een grootschalig diepteonderzoek op naar de oorzaken van fietsongevallen. “Elke verkeersdode is er een te veel en het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Ligt het aan de infrastructuur? Speelt het gedrag van de weggebruikers de hoofdrol? Of is het een combinatie van beide?”

Daarmee gaat de minister dieper in op het jaarlijkse verkeersanalyserapport van provinciegouverneur Carl Decaluwé. Die laatste had in onze krant ook opgeroepen om alle 60-plussers die met de fiets de weg op gaan een opfrissingscursus van de wegcode te laten volgen. Gouverneur Decaluwé sprak niet over een ‘verplichting’, wel over een ‘aanbeveling’.

Verkeersveiligheidsplan in opmaak

Minister Peeters geeft in een reactie duidelijk aan geen voorstander te zijn van een ‘verplichte cursus voor wie ouder is dan 60 jaar’. “Niet elke 60-plusser fietst graag”, aldus minister Peeters. “Door een verplichting zou je een averechtste shift kunnen creëren. Ik kies resoluut voor de piste van sensibilisering en educatie op vrijwillige basis.”

In het Verkeersveiligheidsplan dat binnenkort op de Vlaamse regering wordt besproken, is extra aandacht voor senioren en elektrisch fietsen bij ouderen. “We zien dat vijf van de negen fietsdoden in de eerste drie maanden van dit jaar ouder waren dan 50 jaar”, aldus Lydia Peeters nog. “Vier onder hen reden met een elektrische fiets. In onze aanpak moeten we uiteraard rekening houden met de hogere snelheid van die fietsen en de kwetsbaarheid van ouderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.