Minister Crevits sloopt grenspost Rekkem op E17

Foto XC
Redactie KW

Dinsdagmorgen is de sloop begonnen van de grenspostgebouwen langs de E17 in Rekkem.

Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) klauterde voor de afbraakwerken dinsdagmorgen zelf in een kraan. Burgemeester Martine Fournier (CD&V) en schepen Eddy Lust (Open Vld) volgden de werkzaamheden met aandacht.

Het is ondertussen 21 jaar geleden dat de binnengrenzen opengingen van de Europese landen van de Schengenzone. Het laatste douanekantoor ging dicht in augustus 1995. Minister Crevits mocht samen met de Rekkemse ex-douanier Patrick Huysentruyt met de kraan de sloopwerken op gang trekken.

Knelpuntberoep

“Best tof om de kraan eens te bedienen”, lacht minister Crevits. “Waar wacht je op? Onze job is een knelpuntenberoep”, antwoordde de coördinator van de werken.

De sloopwerken zullen een maand duren en al die tijd wordt de grensovergang afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de parking naast de grenspost. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. “Zodra de site van 15 hectare leeg is, kan de invulling van de nieuwe ontwikkeling van start gaan”, zegt minister Crevits.

Poort tot Vlaanderen

Ze gaat er prat op dat op dat de ideeën van een werkgroep van verscheidene partners tegen eind april concreet zullen zijn. Vast staat dat de vrachtwagenparking blijft en dat er nieuwe controlegebouwen komen voor politie en douane.

“De concrete start van de ontwikkeling zal evenwel nog een tijd op zich laten wachten. Het is eerst zoeken naar een PPS (publiek private samenwerking) en zien of er samenwerking mogelijk is met Frankrijk en met de gemeenten langs beide kanten van de grens. Ik droom in elk geval van een mooie toegangspoort richting Vlaanderen en Frankrijk”, aldus nog minister Crevits. Op zaterdag 29 maart zal Eurometropool een kunstwerk onthullen op de ondertussen lege grensvlakte. Dat kunstwerk blijft tot er gestart wordt met de effectieve start van de nieuwe herinrichting van de oude grenssite.

(XC-foto’s XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier