Meer transmigranten op snelwegparking Mannekensvere in Middelkerke

Redactie KW

Door de infrastructurele maatregelen die werden genomen op diverse parkings langs de autosnelweg E40, lijkt het er op dat er een verschuiving is ontstaan richting parking Mannekensvere.

Dit blijkt onder meer uit een actie die werd uitgevoerd in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 januari op het traject tussen de Franse grens en de parking langs de E40 te Mannekensvere. De actie werd gecoördineerd door de Politiezone Middelkerke met medewerking van de federale politie, de politiezones Riho, Polder en Westkust alsook de West-Vlaamse politieschool. In totaal werden 30 personeelsleden ingezet waaronder ook cavalerie, hondengeleider en een drone team.

Aan de grens met Frankrijk werden tientallen transmigranten terug gestuurd. Op Belgisch grondgebied werden 24 transmigranten opgepakt, waarvan 23 Irakezen en 1 Iranees. Vijf onder hen waren minderjarig. Elf personen werden eerder op diverse plaatsen in België opgepakt in het kader van een illegaal verblijf. Na controle door de Dienst vreemdelingenzaken werden alle personen terug in vrijheid gesteld met verzoek het land te verlaten.

Dit resultaat bevestigt het feit dat er dagelijks grote migrantenstromen vanuit Frankrijk de grens oversteken richting parking Mannekensvere. Vanop die parking pogen ze in te klimmen in vrachtwagens om op die manier het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Twee weggelopen transmigranten konden via de thermische camera van de drone en met behulp van de cavalerie worden onderschept, hetgeen de noodzaak van de inzet van technische middelen onderstreept.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier