Meer dan de helft van de West-Vlaamse fietsers stapt wel eens dronken op zijn tweewieler

© belga
Wouter Vander Stricht

De nationale verkeersonveiligheidsenquête van Vias Institute richtte zich dit jaar vooral op de fietsers. En ook West-Vlaanderen ontsnapt niet aan de nationale trends. Opvallend: 58 procent van de fietsers geeft toe al eens dronken op een tweewieler te stappen.

In West-Vlaanderen werden net geen 600 respondenten ondervraagd en van hen blijkt 72 procent de fiets te nemen, 89 procent verplaatst zich ook met de auto. West-Vlamingen maakten het afgelopen jaar minder gebruik van het openbaar vervoer in vergelijking met het Vlaamse gemiddelde (56 procent). Maar de 52 procent is al een stuk hoger dan bij de vorige bevraging toen slechts 44 procent van de ondervraagden aangaf zich met het openbaar vervoer te verplaatsen.

37 procent van de West-Vlaamse autobestuurders gaf wel eens te snel te rijden buiten de bebouwde kom, in die bebouwde kom ligt dat cijfer op 25 procent en enkel Antwerpen doet daar nipt beter.

In onze provincie bevinden zich ook de meeste voorstanders voor de slimme kilometerheffing

De West-Vlaamse fietsers zijn niet enkel bezig met trappen, maar 11 procent stuurt mails of berichten, 12 procent leest mails of berichten, 14 procent durft wel eens een kiekje te nemen en 24 procent beluistert muziek met koptelefoon of oortjes.

22 procent van de West-Vlaamse fietsers geeft aan wel eens in het donker zonder verlichting de baan op te trekken en dus 58 procent van de West-Vlaamse fietsers doet dat wel eens dronken. Enkel Antwerpen scoort daar slechter. Tegen de rijrichting in fietsen (38 procent) en een rood licht negeren (19 procent) blijft ook wel een probleem. Maar ook 95 procent van de West-Vlamingen vindt dat er werk moet gemaakt worden van een fietsinfrastructuur.

Daar spant onze provincie de kroon, net als wij de meeste voorstanders (45 procent) tellen voor de slimme kilometerheffing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier