Mechelse scoutsleider aan station Veurne betrapt met 27 leden in laadruim bestelwagen: rijbewijs ingehouden

De groep was het wandelen beu geraakt en wou naar het station van Veurne. © JH
Redactie KW

Een scoutsleider van begin de 20 raakte woensdag zijn rijbewijs voor 15 dagen kwijt nadat hij liefst 27 scoutsleden vervoerde in de laadruimte van een Mercedes Vito. De groep uit het Mechelse was het wandelen beu geraakt en wou zo naar het station van Veurne.

Het is eerder bij toeval dat het hallucinante tafereel ontdekt werd. Een inspecteur van politiezone Spoorkin reed in de Rodestraat in Veurne en kwam bijna aan op het politiecommissariaat in Veurne. Plots zag hij hoe een gehuurde Mercedes Vito van verhuurfirma Dockx aan de kant ging staan en liefst 27 scoutsleden, allen meerderjarig, uit het laadruim stapten. Zij zaten opeen gepropt tussen enkele bierbakken.

De inspecteur van de politie ging meteen verhaal halen en ook het parket werd op de hoogte gebracht. Om een signaal te geven aan de bestuurder, tevens scoutsleider, werd zijn rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken.

Hallucinant

“Het was eigenlijk een hallucinant tafereel dat we absoluut niet konden laten passeren”, zegt commissaris Toon Fonteyne van Spoorkin. “Als een vrachtwagen of iets anders achteraan ingereden was op die bestelwagen, waren de gevolgen niet te overzien. De scoutsleider zelf begreep wel meteen de ernst van de situatie en toonde schuldinzicht.”

Het laadruim was 4,91 vierkante meter groot. Onvoorstelbaar dat ze daar allemaal in kropen.

“Het gaat om een scoutsgroep uit het Mechelse die op diverse plekken een kamp hield. Meestal verplaatsten ze zich te voet, maar ze hadden blijkbaar al genoeg gewandeld de laatste dagen. Daarom besloten ze om vanuit Nieuwpoort allemaal in te stappen in een bestelwagen om zo naar het station van Veurne te rijden. Ik rekende het even uit: het laadruim was 4,91 vierkante meter groot. Onvoorstelbaar dat ze daar allemaal in kropen. Dergelijke jeugdbewegingen moeten ook een voorbeeldfunctie hebben en met dit signaal maakten we hen dat duidelijk.”

Het rijbewijs van de jonge scoutsleider werd ingehouden voor 15 dagen op tenlastelegging van gevaarlijk rijgedrag. De jonge twintiger beschikte nog geen drie jaar over zijn rijbewijs en zal het wellicht later mogen uitleggen bij de politierechter. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier