Ludieke bordjes bestrijden foutparkeerders in Ieper

De borden moeten parkeren op het voetpad voorkomen. © TP
Redactie KW

Stad Ieper herstelt de voetpaden in de stad voor het eerst met een eigen kraan. Om ze in goede staat te houden worden bordjes gezet met de rijmpjes ‘Doe voetgangers een plezier en parkeer niet hier’ en ‘Geen kapotte tegels als jij je houdt aan de verkeersregels’.

Bijna alle recente herstellingswerken aan de voetpaden in de buurt van de Menen-, Tempel- en Stationsstraat zijn het gevolg van voertuigen die er parkeren, stilstaan of laden en lossen. “Dit zorgt voor beschadigingen, onveilige situaties én ergernis, zeker bij rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A).

“We willen mensen hiervan bewustmaken, zodat dezelfde werken zich niet te snel opnieuw opdringen. Na overleg met de handelaars plaatsten we in deze pas heraangelegde straten sensibiliseringsborden om niet op het voetpad te parkeren of stil te staan. Het gaat om tijdelijke borden op probleemplaatsen. Overtreders moeten nu bijna met hun neus tegen het bord rijden om op het voetpad te parkeren zoals vroeger. We rekenen op het gezond verstand van iedereen om hun voertuig correct te parkeren. Zo blijven de voetpaden veilig én in betere staat.”

De Ieperlingen gaven vorig jaar in de bevraging van het stadsbestuur aan dat betere en veilige voetpaden een van hun grootste prioriteiten is. “We trekken hiervoor elk jaar 100.000 euro extra uit“, aldus Goudeseune. “De Technische dienst krijgt een minigraafkraan, een primeur voor de stad. Zo wordt de fysieke belasting van onze mensen verlaagd. Vorig jaar pakte de Technische dienst bijna 500 meldingen aan van burgers over slechte voetpaden aan. Dat zijn 2 meldingen per werkdag. De gemiddelde tijd tussen melding en herstel is 3 weken. Dankzij de kraan en een volledig digitaal opvolgsysteem kunnen meldingen sneller en in grotere hoeveelheid behandeld worden.”

De kraan wordt ook ingezet voor grotere projecten zoals de heraanleg van het Zillebekevijverpad, acute rioolherstellingen en de aanleg van water en elektriciteit op het evenementenplein.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier