Ludieke actie kaart valkuilen voor fietsers aanin Tielt

Een ‘geheimzinnige’ tuinier vult de valkuilen voor fietsers in de straten op.© foto TV
Een ‘geheimzinnige’ tuinier vult de valkuilen voor fietsers in de straten op.© foto TV
Redactie KW

Sommige Tieltse buurtbewoners waren aangenaam verrast toen een anonieme tuinier de straten opfleurde met kleurrijke bloemen in de putten van het wegdek van hun straat. Met deze ludieke actie wil fotograaf en initiatiefnemer Yves Verleysen de aandacht vestigen op de vele valkuilen voor de fietser.

Yves Verleysen (59) is afkomstig uit Aarsele, maar woont ondertussen al 30 jaar in Tielt en hecht veel belang aan milieu en omgeving. “Binnen ons gezin kiezen we bewust de fiets als vervoersmiddel. Zeker in Tielt verplaatsen we ons altijd te voet of met de fiets. Uit ervaring weet ik dat het voor de fietser niet altijd even gemakkelijk is om veilig in de stad te kunnen rijden. Putten in het wegdek kunnen heel gevaarlijk zijn”, aldus Yves.

Wat begon als een deelname aan een fotowedstrijd mondde uit in een ludieke actie. “Ik nam deel aan een fotowedstrijd in het teken van milieu en omgeving”, aldus Yves. “Ik besloot samen met een geheimzinnige tuinier enkele putten in de Tieltse straten op te vullen met wat potgrond en een kleurrijk bloemetje. Al snel besefte ik dat er meer betekenis in de foto’s stak dan het thema van de fotowedstrijd. Met de actie wil ik op een komische manier een moeilijke problematiek aankaarten en bespreekbaar maken. Het is zeker niet de bedoeling om een steen te werpen naar de gemeente. De toestand van de wegen is al lang een probleem, al van toen ik in mijn jeugd naar school fietste.”

Nood aan Sterk fietsbeleid

Door de vele reacties op de foto’s en op het initiatief beseft Yves dat het probleem vele mensen bezighoudt. “We zochten plaatsen uit waar we op ons gemak de bloemen konden planten zonder het verkeer te hinderen. Buurtbewoners spraken ons nieuwsgierig en enthousiast aan en aanvankelijk dachten ze dat we de straten wilden opfrissen. Toen ik de actie uitlegde, deelden veel mensen mijn mening en hoopten ze vurig dat het probleem de nodige aandacht zou krijgen. Volgens mij heeft de stad Tielt nood aan een sterk fietsbeleid.”

Met zijn actie slaagde Yves erin om mensen anders te laten kijken naar hun omgeving. “Het is leuk om te weten dat de bewoners de put in hun straat eens op een andere manier zien. Dat motiveert me om nog andere toffe en ludieke acties te organiseren. Zo mocht mijn zoon eens twee maanden lang zijn verzameling fossielen tentoonstellen in een vitrine. Het is belangrijk dat sommige problemen de nodige aandacht krijgen.”

Yves stuurde zijn foto’s door naar de stad Tielt in de hoop dat ze een plaatsje zouden krijgen in de infomagazine van de gemeente, maar tot op vandaag zijn de foto’s nog niet verschenen. “Het zou leuk zijn als deze foto’s met een kritische ondertoon mensen bewust kunnen maken en aanzetten om anders te kijken naar hun omgeving en naar het milieu”, besluit Yves. (TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten