Luchthaven Kortrijk-Wevelgem terug volledig operationeel

© MPM
Redactie KW

De regionale luchthaven Kortrijk-Wevelgem is opnieuw helemaal operationeel, nadat het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart EASA vluchten bij slecht weer niet meer toeliet. Luchtverkeersleider Belgocontrol en de luchthaven tekenden in juli een samenwerkingsakkoord en vanaf donderdag is de luchthaven opnieuw conform de Europese regels.

In september 2016 kreeg de luchthaven te horen dat ze na een negatieve audit van EASA geen zogenaamde IFR-vluchten (Instrument Flight Rules) mocht uitvoeren. Concreet betekende dit dat de luchthaven bij slecht weer nagenoeg onbereikbaar was omdat ze enkel nog op basis van Visual Flight Rules, dus op het zicht, vliegverkeer kon toelaten.

Daarom stapte de luchthaven naar de enige dienstverlener in België die haar kon helpen met de nodige meteo- en GPS-installaties, gecertificeerd personeel en gecertificeerde apparatuur, namelijk Belgocontrol. “Belgocontrol is inderdaad klaar om op donderdag 9 november de operaties op te starten. Vanaf dan mag er terug IFR-traffic vliegen op Wevelgem. Personeelsleden van Belgocontrol staan dan in voor de meteodienstverlening en GNSS-vliegprocedures, dat is de vliegbegeleiding op satelliet”, aldus Belgocontrol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier