Loodzware plantenbak beschermt terras van Gasthof Wildenburg in Wingene tegen auto’s

Redactie KW

De auto’s langs de Beernemsteenweg ter hoogte van Gasthof Wildenburg razen soms aan hoge snelheid voorbij. Kristof en Stefaan Devooght van het restaurant vinden dit heel onveilig. Ze wilden hun terras beschermen en er kwam een grote plantenbak.

De werken langs de drukke Beernemsteenweg schieten goed op. Op Wildenburg zijn de werken zo goed als afgerond. De werken en de aanleg van het fietspad van Beernem naar Wingene vorderen goed. Er volgen enkel nog wat omgevingswerken rondom de kerk van Wildenburg. Een vluchtheuvel moet dienst doen om de auto’s in snelheid af te remmen.

Toch voelen de uitbaters Kristof en Stefaan Devooght zich niet veilig op hun eigen terras van hun restaurant. “Wanneer er een wagen die van Beernem komt de bocht mist, is het goed mogelijk dat de bestuurder op ons terras terecht komt”, verduidelijkt Kristof. “De vluchtheuvel doet wel zijn werk maar de auto’s passen hun snelheid veel te laat aan. Er waren al klanten op ons terras die zich niet echt veilig voelden. Wijzelf hebben er ook een onveilig gevoel bij. Vandaar dat wij een oplossing bedachten”.

Plantenbak van 700 kg

Kristof en Stefaan namen contact op met schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove. Hij zag het probleem goed in, en wilde er ook iets aan doen. Hij overlegde met het Agentschap Wegen en Verkeer maar omdat de omgevingswerken rondom de kerk, juist naast het restaurant, pas in 2021 zullen uitgevoerd worden zag ook hij niet onmiddellijk een oplossing. “Het was eerder een toeval dat wij contact hadden met Peter Coopman van de Wingense firma Corcoo. Hij had een supergoed voorstel en wilde een loodzware plantenbak plaatsen om het geheel veiliger te maken.” Zaakvoerder Peter Coopman legt uit: “Ik zag een oplossing om het terras te beschermen met een plantenbak in cortenstaal. De plantenbak weegt 700 kg en is vast geboord en gevuld met vier ton aarde. Als er nu een auto de bocht mist, zal die zeker niet op het terras terecht komen.”

De gemeente en het Agentschap voor Wegen en Verkeer stemden in en zien dit als een voorlopige oplossing. “De plantenbak in cortenstaal zal er blijven staan tot de omgevingswerken van start gaan”, gaat schepen Hedwig Kerckhove verder. “De plantenbak werd in bruikleen geschonken door Peter Coopman en kent een kostprijs van 3 000 euro. Wij zijn Peter dankbaar dat we plantenbak in bruikleen mogen lenen. De gemeentelijke dienst zorgt voor de beplanting ervan. De uitbaters van Wildenburg verzorgen de planten”.

(Nele Sabbe/foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier