Leiewerken zullen verkeersellende met zich meebrengen in Kuurne

Redactie KW

De komende Leiewerken op en vlak naast het grondgebied van Kuurne zullen onvermijdelijk ook verkeershinder met zich meebrengen. Het onderwerp kwam donderdagavond aan bod op de gemeenteraad.

Anne Vanooteghem (Heerlijk Kuurne) wilde weten in welke mate de gemeente de bevolking en de handelaars zou informeren rond de Leiewerken. “De Nieuwe Brug komt in de nabije toekomst twintig centimeter hoger te liggen en de Marktbrug in Harelbeke zelf wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd”, wist het raadslid, zich baserend op een informatievergadering die ze in Harelbeke had bijgewoond. Het raadslid woont zelf aan de Brugsesteenweg, waar het op de dagelijkse spitsmomenten al lang aanschuiven is in de richting naar en van Kortrijk, voegde ze er nog aan toe.

Bouwheer Waterwegen & Zeekanaal

Mobiliteitsschepen Francis Watteeuw wees erop dat er inderdaad extra verkeershinder zal ontstaan en het centrum van Harelbeke vanuit Kuurne slechts via omwegen bereikbaar zal zijn. “Veel verkeer zal voor de omwegen gebruik maken van het gemeentecentrum en de Bavikhoofsestraat. De bouwheer Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) zal hiervoor de communicatie naar de burgers en handelaars verzorgen. W&Z plant in het kader van het Project Seine-Schelde tegen eind 2020 een kalibratie van de Leie voor scheepvaart tot 4500 ton. Eén onderdeel daarvan vormen de Leiewerken in Harelbeke, waar nu schepen tot 1350 ton kunnen doorvaren.”

In één project

De hele zone tussen de Kuurne- of Nieuwe brug en de Hoge Brug wordt in één project aangepakt. Naast de bouw van een nieuwe sluis wil W&Z in samenspraak met de stad de hele omgeving van de Leie in Harelbeke aanleggen. De opdracht omvat het bouwen van een nieuwe stuwsluis met vispassage, het verdiepen van de Leie, het vernieuwen van de Hoge Brug, het voorzien van een fietsersbrug over de Leie en het heraanleggen van de Vrijdomkaai, Twee-Bruggenstraat en Moleneiland.

(JPDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.