Leerkrachten in Brugge niet te vinden voor nieuwe parkeerplan

© Benny Proot
Redactie KW

Het nieuwe parkeerplan dat vanaf 16 februari 2017 in voege treedt in de Brugse binnenstad wordt niet overal even positief onthaald. Vooral niet-Bruggelingen die wel in de Breydelstad werken, lijken het zwaarst getroffen te worden.

Heel wat van hen zijn leraar in één van de vele scholen in de binnenstad. En zij trekken aan de alarmbel.

De blauwe zone in Brugge verdwijnt. De binnenstad wordt binnenkort één grote bewonerszone. Mensen van buiten Brugge die in de binnenstad werken en hun wagen daar ook willen plaatsen, kunnen een werknemerskaart van vijf euro per dag kopen. Een kost die heel wat leerkrachten van Brugse scholen in de binnenstad nu dreigen te moeten ophoesten. Die scholen hebben namelijk geen private parkeerplaatsen voor hun niet-Brugse leerkrachten.

Het gezin Sypré-Compernolle uit Oedelem wordt op die manier dubbel getroffen door het nieuwe parkeerbeleid. Matthias geeft les in BUSO Secundaire School Spermalie. Ilse werkt in Sint-Leo Hemelsdaele. Hun twee kinderen gaan naar school in de dorpsschool in Oedelem. “Wij kiezen al jaren bewust voor één wagen”, zegt Ilse. “De kinderen brengen we te voet of met de fiets naar school. Mijn man investeerde in een elektrische fiets. Maar dit wordt niet meer haalbaar als ik zelf ook niet meer met de wagen naar het werk kan.”

Matthias Sypré en Ilse Compernolle moeten straks allebei een parkeerkaart kopen
Matthias Sypré en Ilse Compernolle moeten straks allebei een parkeerkaart kopen

Ilse en Matthias willen zich wel enigszins aanpassen. Maar zien dat binnen de huidige mogelijkheden niet mogelijk. “De busverbinding tussen Oedelem en Brugge is niet goed. Er is één bus om het uur en die zit overvol tijdens de spitsuren. Bovendien zijn er te weinig plaatsen op de randparkings en is ook de verbinding tussen die parkings en de scholen niet bepaald optimaal. Het is praktisch onmogelijk om op een regendag de kinderen naar de opvang te brengen en bijvoorbeeld met didactisch materiaal mee om 8.30 uur op school te geraken als je niet vlakbij kunt parkeren.”

En het jonge gezin uit Oedelem is niet het enige dat vreest voor de impact van het nieuwe parkeerbeleid. Ook enkele leerkrachten van Hotel- en Toerismeschool Spermalie zijn ontevreden.

De leerkrachten startten ondertussen een tegenbeweging op via Facebook: Mobilistrijdplan Brugge.

(TL)

Lees hierover meer getuigenissen in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier