https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Leefstraten laten de buurt vier weken bruisen: “Buurt nader tot elkaar brengen”

De inwoners van Nieuwenhove maakten hun eigen lounge van paletten: “Afsluiten doen we op woensdag 21 juli met Camping Nieuwenhove. Bij die gelegenheid worden de paletten, onze lounge, in het kampvuur verbrand.” © (Foto SL)
Stefaan Lernout

Het doel van een Leefstraat is om de buurt samen te brengen en elkaar beter te leren kennen. Daartoe wordt de straat gedurende verschillende weken afgesloten. De straat is aan de kinderen en de buren die er allerlei activiteiten kunnen organiseren. De inwoners van Nieuwenhove zijn alvast heel gelukkig dat hun straat dit jaar gedurende vier weken een Leefstraat wordt. Het concept wordt geëvalueerd en volgend jaar wellicht verder uitgerold.

Het idee om tijdens de vakantie van je straat een ‘Leefstraat’ te maken, komt overgewaaid uit Gent. Wat precies het verschil is tussen een Leef- en een Speelstraat legt schepen Bas Surmont (CD&V) uit.

“Een Leefstraat is een deel van een straat dat gedurende een langere periode verkeersvrij of verkeersarm wordt gemaakt. Terwijl in een speelstraat de nadruk vooral op kinderen ligt, is een Leefstraat gericht op iedereen. Alles is er mogelijk: een aperitiefje drinken, samen een moestuin onderhouden, een origineel speeltuig ontwikkelen, je kan het zo gek niet bedenken.”

Dat hebben de inwoners van Nieuwenhove goed begrepen. Na de inspiratievergadering die de gemeente hield in december vorig jaar, staken ze de koppen bijeen.

“De ideeën kwamen vanzelf”, zegt Stephanie Vanmarcke. “Nieuwenhove is een straat waar enerzijds een iets oudere bevolking woont met tieners, anderzijds jonge koppels met kleine kinderen. Tijdens vorige vakanties was onze straat al een speelstraat, maar dit gaat nog een stap verder. We wilden de buurt nog beter leren kennen en iedereen samen brengen.”

Camping Nieuwenhove

Nieuwenhove is zodoende gedurende vier weken afgesloten. Dankzij de creativiteit van de buurt werd de WhatsApp groep van de buren overspoeld met ideeën.

Afsluiten doen we met een kampvuur waarbij we onze lounge verbranden

“De openingsavond viel samen met een wedstrijd van de Rode Duivels”, vervolgt Stephanie. “We maakten een lounge met paletten en een bowlingbaan. Er hangt een dartsbord en in een container staat een frigo vol frisse drankjes. Wie iets uit de frigo neemt zet een streepje. Er zijn ook heel wat activiteiten gepland, zoals een kubbtornooi, een spaghettiavond en afsluiten doen we op woensdag 21 juli met Camping Nieuwenhove. Bij die gelegenheid worden de paletten, onze lounge, in het kampvuur verbrand. ’s Anderendaags nemen we nog samen het ontbijt, meteen het einde van de Leefstraat aangezien de meesten dan op vakantie vertrekken.”

“Een perfect voorbeeld van hoe we via Leefstraten de buurt nader tot elkaar willen brengen”, zegt schepen Surmont. “Hier staan 30 huizen, zowat iedereen neemt deel. In totaal werden tien voorstellen ingediend, per deelgemeente pikten we er eentje uit. De Bissegemstraat in Gullegem, Nieuwenhove in Moorsele en de Constant Vansteenkistestraat in Wevelgem.”

“We bekeken de voorstellen op basis van het aangeboden programma en de ruimtelijke mogelijkheden Dit jaar is een proefproject, het is niet uitgesloten dat dit initiatief volgend jaar een uitgebreider vervolg krijgt.”

125 euro van gemeente

Buiten de logistieke steun, krijgt de Leefstraat 125 euro van de gemeente. Dat is de som die iedere straat die een buurtinitiatief organiseert, kan ontvangen. In Nieuwenhove zijn ze alvast reuze enthousiast.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.