Laatste twee straten op De Venning in Kortrijk worden vernieuwd

De andere straten op De Venning werden eerder al aangelegd door sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woningen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zowel de Tekenaarslaan als de Schilderstraat in de sociale woonwijk De Venning in Kortrijk worden volledig vernieuwd. De restauratie van de wijk is daarmee zo goed als klaar. “Voor het ontwerp van de straat ligt de focus op goede en brede voetpaden, voldoende plaats voor nieuwe bomen om uit te kunnen groeien en waterdoorlatende parkeervakken”, klinkt het bij het stadsbestuur.

De heraanleg kost zo’n 336.780 euro en wordt uitgevoerd door nv Jozef Vanden Buverie en Co. De werken gaan dit najaar nog van start. Onder voorbehoud van gunstige werkomstandigheden wordt het einde van de werken voorzien in april 2021.

Voetpaden en duurzame waterhuishouding

“De nieuwe voetpaden creëren kwalitatieve ruimte voor de voetgangers. Er worden nieuwe bomen met onderaanplanting voorzien. Deze bomen krijgen voldoende ruimte om in de toekomst volwaardig uit te groeien”, aldus Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit.

“In dit project werd tevens gelet op een duurzame waterhuishouding. Naast de aanleg van een nieuw gescheiden rioleringsstel worden de parkeerstroken in waterdoorlatende materialen aangelegd. Dit leidt tot meer lokale infiltratie en minder rechtstreekse afvoer van het regenwater naar de riolering, wat goed is voor het grondwaterpeil.”

Uniform karakter

De Venning kende met het Eco-Life project door de sociale bouwmaatschappij Wonen Regio Kortrijk, een grondige opwaardering. De Schildersstraat en de Tekenaarslaan maakten echter geen deel uit van het project.

“We maakten de nodige middelen vrij om deze ‘missing link’ aan te pakken en de heraanleg van dit deel van de wijk mee te kunnen vernieuwen. De inrichting van het openbaar domein sluit op vlak van materiaalkeuze en dimensionering aan op de reeds vernieuwde straten in de wijk Venning. Op die manier krijgt de volledige wijk een uniform karakter”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier