Kusttrein valt stil in buurt van Merelbeke: aan noodrem getrokken en over sporen gelopen

In de trein met duizend reizigers aan boord die zondagavond stilviel tussen Merelbeke en Melle, werd aan de noodrem getrokken. Dat zegt de federale politie, die proces-verbaal heeft opgesteld. Enkele jongeren waren ook uit de trein gestapt en over de sporen gelopen.

De bomvolle trein vanuit Oostende naar Brussel viel zondag rond 19.30 uur even voorbij Merelbeke plots stil. Zondagavond werd gesproken van “sabotage”, maar de federale politie meldt maandag dat aan de noodrem getrokken werd. “Op de trein zat een zeventigtal jongeren op weg naar Brussel”, zegt een woordvoerder. “Er is aan de noodrem getrokken en enkele jongeren zijn uitgestapt. Ze begonnen over de sporen te lopen, waardoor de trein niet kon vertrekken. Na ongeveer een uur is de rust teruggekeerd en zijn ze terug aan boord gegaan.”

De trein kon daarna doorrijden en in Brussel-Zuid heeft de politie controles uitgevoerd. De identiteit van verschillende jongeren werd gecontroleerd en er werd proces-verbaal opgesteld. Het parket zal beslissen wat er met de zaak gebeurt.

Het is nog niet duidelijk hoeveel processen-verbaal er opgesteld werden en voor welke feiten. Reizigers verklaarden onder meer dat een grote groep jongeren door de wagons liep en dat ze lastiggevallen werden en zich bedreigd voelden.

De NMBS betreurt het incident. “Op een trein van Oostende naar Eupen heeft een aantal personen gisteravond voor heel wat overlast gezorgd. Daarbij is ook aan de noodrem getrokken en zijn andere zaken aan boord van de trein gevandaliseerd”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “Dit gedrag is compleet onaanvaardbaar, in de eerste plaats voor de vele reizigers die gisteren terugkwamen van een dagje aan de kust. De politie en parket voeren nu het onderzoek, waarbij wij onze volledige medewerking verlenen. We willen er op aandringen dat dit streng wordt aangepakt en dat de daders worden vervolgd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.