Kustburgemeesters schrijven maandag brief aan ASTB

© BELGA
Redactie KW

De Kust reageerde eerder al woedend op de stakingsintentie van treinbestuurdersvakbond ASTB. Die beslisten elke zaterdag van de zomervakantie te gaan staken.

“We hebben de onderhandelingen deze week nog afgewacht, maar zullen komende maandag toch een brief opstellen, gericht aan de treinbestuurdersvakbond ASTB,” zegt Patrick De Klerck. Hij is voorzitter van het kustburgemeesteroverleg.

De Kust reageerde eerder al woedend op de stakingsintentie van ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders). “Ons gevoel blijft hetzelfde. Die vakbond staat echt niet stil bij de gevolgen. Dertigduizend dagtoeristen die op een topdag 1,1 miljoen euro genereren, en dat zeven zaterdagen lang. De treinbestuurders houden pendelaars en toeristen in een wurggreep.”

“Actie grondig evalueren”

De Klerck zat eerder al samen met de gouverneur en plant na het weekend een eerder aangekondigde brief op te stellen. “Tot vandaag hoopten we op een doorbraak in de sociale onderhandelingen met ASTB, maar nu de staking dichter komt, gaan we toch iets ondernemen. We gaan in de brief de vakbond aanmanen om de gevolgen van hun actie toch nog eens grondig te evalueren.”

Als die 30.000 dagtoeristen nu alsnog met de wagen komen, wacht de kust extra drukte op de weg op de zaterdagen. “We moeten roeien met de riemen die we hebben. Er zal misschien vraag komen vanuit de autocarsector. We hebben daar alvast plaats voor, en de jongste jaren kwamen er ook heel wat parkings en randparkings bij aan de kust”, besluit De Klerck.

(Belga)