Kruispunt Meenseweg-Steverlyncklaan in Ieper krijgt rotonde

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In Ieper zijn vandaag de werken om de Meenseweg verkeersveiliger te maken gestart: fietspaden worden breder en er komt een rotonde op het kruispunt van de Meenseweg met de Steverlyncklaan.

Woensdag zijn de werken gestart om de fietspaden in de Meenseweg een stuk breder te maken. Het gaat dan om de fietspaden in het gedeelte tussen de rotonde met de Zuiderring en het kruispunt Bascule. De lijnen van de fietspaden worden hertekend: de rijbaan wordt smaller, de fietspaden breder. Woensdag is een machine de huidige lijnen aan het weghalen, vrijdag komen er dan nieuwe lijnen. Tot het einde van de week zal er dus geen belijning zijn in de Meenseweg.

In de week van 18 november wordt er dan gestart met de bouw van een proefrotonde ter hoogte van het kruispunt van de Meenseweg en de Steverlyncklaan. “Aan dit kruispunt staat er nu vaak een file en kunnen fietsers maar moeilijk oversteken”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A). “Deze rotonde moet ook als snelheidsremmer werken. Want zo’n rotonde ‘breekt’ als het ware het beeld van een lange, rechte weg en verplicht autobestuurders om trager rijden.”

Om de rotonde te kunnen aanleggen moet er eerst een stuk middeneiland in de Steverlyncklaan worden weggenomen. Tijdens deze werken, die enkele dagen zullen duren, zal het tijdelijk niet mogelijk zijn om vanaf de Meenseweg de Steverlyncklaan in te draaien. Nadien start dan de opbouw en de markering van de rotonde zelf. Die aanleg zal amper voor verkeershinder zorgen. Rond de rotonde komt er een fietspad in rode coating en aan elke arm van de rotonde een zebrapad.

“We starten nu met de rotonde en de fietspaden”, vervolgt schepen Ives Goudeseune. “De volgende stap is het extra zebrapad dat we heel binnenkort aanleggen ter hoogte van het Koerierpad, het pad naast de begraafplaats. Dit zebrapad zal handig zijn voor de bezoekers van de school, het rusthuis en de wijken in de buurt. Om mensen makkelijk en snel te helpen bij het oversteken, komen er speciale voetpaduitstulpingen.”

Volgens burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) is de aanpak van de Meenseweg een stap in de juiste richting om de verkeersveiligheid te verbeteren. “Gebruikers (school, rusthuis) en bewoners trekken al heel lang aan de alarmbel over de veiligheid in hun straat. En terecht. Ik ben dan ook blij dat we met deze proefopstelling snel kunnen ingrijpen en aan de verzuchtingen van velen tegemoet komen. Uiteraard gaan we het effect van deze ingrepen goed evalueren achteraf”, aldus Talpe. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier