Kruispunt Appel minstens een maand volledig dicht: “Handelszaken blijven open”

In de omgeving van kruispunt ‘den Appel’ in Kortrijk zijn er grote wegenwerken aan de gang. Vanaf 18 december gaan die een nieuwe fase in. Dan start men met de aanleg van de tunnel in de Burgemeester Lambrechtlaan. Hierdoor zijn er vanaf 23 november voorbereidende werken en is er een gewijzigde verkeerssituatie tot eind 2022.

De werken aan de stationsomgeving liggen, ondanks de coronacrisis, niet stil. © AN

De tunnel zal vanaf eind 2022 het doorgaand noord-zuid verkeer in Kortrijk verwerken. Concreet betekent dit dat Stad Kortrijk een verbinding bouwt onder de Zandstraat tussen rotonde Panorama en de Burgemeester Lambrechtlaan. Daarnaast zal deze tunnel ook de in- en uitrit vormen voor de nieuwe ondergrondse parking aan het Conservatoriumplein.

Vanaf 23 november volledig afgesloten

Tot nu toe werd er enkel gewerkt in het deel van de Zandstraat tussen rotonde Panorama en de Magdalenastraat. Vanaf 18 december start de aannemer ook met de aanleg van de tunnelmond in de Burgemeester Lambrechtlaan. Vanaf dan geldt er tot eind 2022 een nieuwe verkeerssituatie. De Burgemeester Lambrechtlaan wordt onderbroken. De Beheerstraat – Magdalenastraat vormt de hoofdas. De verbinding tussen de Magdalenastraat en Hendrik Consciencestraat gaat terug open.

Om dit mogelijk te maken zijn er werken nodig waardoor De Appel vanaf 23 november gedurende ongeveer een maand afgesloten wordt.

Handelaars bereikbaar

“De handelaars aan de Appel blijven tijdens deze fase van de werken bereikbaar”, benadrukt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “De meeste zaken aan de Appel zijn takeaway. Hun producten moeten kunnen opgehaald worden. Omwille van de uitzonderlijke verkeerssituatie en de beperkte parkeerplaats door de werken, vormden we 2 groene shop & go parkeerplaatsen in de Hendrik Consciencestraat om tot afhaalzone voor takeaway.”

“We verwachten dat de verkeershinder zal meevallen. Er is door de lockdown immers veel minder verkeer dan anders. In die zin is de timing eigenlijk perfect. Maar wie de omgeving kan vermijden, rijdt best via een alternatieve route.”

“De werken aan het stationsproject schieten goed op, ook tijdens de coronalockdown”, vult burgemeester Ruth Vandenberghe aan. “Met de aanleg van de tunnelmond in de Burgemeester Lambrechtlaan gaat zoals gepland weer een nieuwe fase in.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.