Kortrijkzanen kunnen stemmen over maandelijkse autovrije dag in binnenstad

Ruth Vandenberghe en Axel Weydts. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf 14 oktober zal elke Kortrijkzaan kunnen stemmen over het al dan niet invoeren van een maandelijkse autovrije dag in de binnenstad. Je stem uitbrengen gebeurt online en kan tot 20 oktober. Enkel inwoners van Kortrijk die zestien of ouder zijn kunnen deelnemen. Het stadsbestuur belooft de uitslag na te leven, ook al is dat wettelijk niet verplicht. Het concept is uniek in ons land.

‘Ben je akkoord dat de Kortrijkse binnenstad een vaste zondag per maand autovrij wordt?’ Dat is de vraag die alle Kortrijkzanen binnenkort voorgeschoteld krijgen. In navolging van De Grote Bevraging wil het stadsbestuur immers een jaarlijks referendum organiseren. Mobiliteit, traditioneel een gevoelig onderwerp, komt als eerste aan bod. Het bestuur wil zich er zo van verzekeren dat de bevolking achter hun geplande maatregelen staat. Onder andere schepen van Mobiliteit Axel Weydts is immers al langer vragende partij voor een maandelijkse autoloze zondag.

Iedereen digitaal

Bijna elke Kortrijkzaan zal zijn of haar stem kunnen uitbrengen. Inwoners die jonger zijn dan zestien jaar op 20 oktober komen niet in aanmerking. Ook mensen van buiten de stad hebben deze keer niks in te brengen (Met De Grote Bevraging kon dat wel). De stemgerechtigden worden immers gecontroleerd door middel van het nummer op hun identiteitskaart. Dat zorgt er meteen ook voor dat je maar een stem kan uitbrengen. Het stemmen zelf is vrij simpel en gebeurt tussen 14 oktober 9.00 uur en 20 oktober 16.00 uur. Op de website www.kortrijk.be klik je op de knop ‘Digitaal Referendum’, daarna hoef je enkel ja of neen te klikken. Wie wil, kan ook een suggestie achterlaten rond de mobiliteit in de stad. Op papier stemmen kan niet. “Maar wie geen smartphone, computer of tablet heeft zal elke dag terecht kunnen in de bibliotheek, de wijkcentra, de ontmoetingscentra of het stadhuis“, verzekert schepen Kortrijk Spreekt Ruth Vandenberghe. “Iedereen zal een kans krijgen om te stemmen. Mensen die problemen ondervinden kunnen terecht op 1777 of bij onze buurt- of wijkwerkers.”

De schepenen beloven zich aan de uitslag van het referendum te houden op voorwaarde dat er minstens 2.000 van de 62.000 stemgerechtigden deelnemen aan de bevraging en dat het verschil tussen de pro’s en de contra’s minstens 2.5 procent bedraagt. “We rekenen erop dat de mensen met elkaar in debat zullen gaan”, verduidelijkt Ruth Vandenberghe. “Als er over het onderwerp mobiliteit gepraat wordt op de trein, op café en op sociale media, dan zijn wij al in onze opzet geslaagd.” De uitslag van de bevraging wordt al op zondag 20 oktober bekend gemaakt en zal live te volgen zijn via de sociale mediakanalen van de stad.

Kortrijkzanen kunnen stemmen over maandelijkse autovrije dag in binnenstad
© AN

Het debat hoopt het stadsbestuur aan de wakkeren door alles toe te lichten op verschillende infomarkten. Op 30 september in de Budafabriek, op 1 oktober in OC De Vonke en op 2 oktober in OC Aalbeke, telkens om 20.00 uur. Er worden ook schoolbezoeken voorzien op 15, 16 en 17 oktober.

Wat als?

Mochten voldoende Kortrijkzanen voor een maandelijkse autovrije zondag blijken te zijn, dan zou die plaats vinden in de binnenstad, meer bepaald binnen het gebied van de fietszone. Dat houdt in dat alle ondergrondse parkings wel toegankelijk blijven, behalve de parking op het Schouwburgplein. “Het zou gaan over een vaste zondag per maand, bijvoorbeeld de eerste of de laatste“, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Axel Weydts. “Zodat de datum makkelijk te onthouden is. De autovrije zones worden afgezet tussen 10.00 en 18.00 uur. Zo geven we bewoners die later op de dag nog verre verplaatsingen moeten doen de kans hun wagen op tijd te verplaatsen. Geparkeerde auto’s mogen wel blijven staan. De stad zelf organiseert immers geen evenementen”, verduidelijkt hij.

Blijft de feeststemming die er op de jaarlijkse autoloze zondag in het centrum heerst dan achterwege? “Dat hoeft niet”, aldus de schepen. “Als bewoners of horecazaken zelf iets willen organiseren, dan nodig ik hen van harte uit om dat te doen. Ze zullen daar in elk geval alle kansen toe krijgen van het stadsbestuur.” Steps, fietsen en bussen van De Lijn zouden wel welkom blijven. Mensen die absoluut niet zonder auto kunnen, zullen een doorgangsbewijs kunnen aanvragen bij 1777. Bij een positieve uitslag is de invoer van de maandelijkse autovrije zondag gepland in het voorjaar 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier