Kortrijkzanen kunnen stemmen over autoloze zondag, maar wat vindt de politiek?

Elke maand een autoloze zondag, ja of nee? Dat is de vraag die het stadsbestuur aan de Kortrijkzanen stelt. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds maandagochtend kunnen alle Kortrijkzanen ouder dan 16 jaar, zich uitspreken in een uniek digitaal referendum over het al dan niet maandelijks autovrij maken van de stad. Oppositiepartij Vlaams Belang sprak zich al uit tégen het voorstel en startte zelfs een heuse campagne, CD&V sluit zich nu aan bij dat standpunt, zij het om andere redenen. Groen vindt het referendum dan weer ‘belachelijk’. Meerderheidspartij SP.A is absoluut voorstander, N-VA en Team Burgemeester laten de beslissing volledig aan de Kortrijkzanen.

“CD&V Kortrijk vindt fietsbeleid zo belangrijk dat we het niet willen herleiden tot een referendum over autoloze zondagen”, klinkt het bij de partij. “Worden die autoloze zondagen zonder activiteiten dan dode zondagen? Bovendien willen we niet enkel op zondag veilig kunnen fietsen in Kortrijk. We steunen een degelijk fietsbeleid zonder de auto compleet te bannen. Het mobiliteitsbeleid draait nu enkel rond fietsers, er zijn geen oplossingen voor parkeerproblemen, geen alternatieven voor wie niet met de fiets kan en conflicten worden op de spits gedreven door een strafbeleid. Daarom adviseren we iedereen om ‘nee’ te stemmen.

“Ridicule vraag”

De kersverse voorzitter van CD&V Kortrijk, Liselotte Vandevelde, die trouwens niet in de gemeenteraad zetelt, ging nog een stapje verder. Zij vraag zich af of de Kortrijkzaan wel wakker ligt van een dergelijk referendum. “Enkele weken geleden kreeg ik een folder in de bus met de vraag van de stad om te gaan stemmen. Deze keer of ik als Kortrijkzaan elke maand een autoloze zondag wil of niet. Wat een ‘ridicule vraag’ dacht ik. Heeft de stad echt niks beter te doen dan hierover een referendum te organiseren?“, klinkt het op sociale media.

“Ja, autoloze zondag is leuk. Op die dag worden tal van activiteiten georganiseerd in de autovrije binnenstad. (…) Maar zal er dan maandelijks een even groot feest georganiseerd worden? Is dat de bedoeling? Hierover vind ik niks terug op de folder. (…) En wat dan met mensen met een beperking, oudere of minder mobiele mensen, gezinnen met jonge kinderen die vanuit Kooigem of Rollegem het centrum willen bereiken. Zou de stad dan niet beter hun energie en centen gebruiken om grondig werk te maken van een mobiliteitsplan op maat van elke inwoner? (…) Daarom beste stadsbestuur, leg jullie focus op zaken die er echt toe doen. Al die mediacampagnes kosten handenvol geld en lossen geen enkel probleem op.”

Liselottehttps://www.facebook.com/liselotte.vandeveldehttps://www.facebook.comFacebook1

Een referendum over het maandelijks organiseren van een autoloze zondag… Ligt de Kortrijkzaan daar nu echt wakker van?…

Geplaatst door Liselotte Vandevelde op Zondag 13 oktober 2019
rich1.0https://www.facebook.com/liselotte.vandevelde/posts/3258117800871757552

“Belachelijk idee”

De derde en laatste oppositiepartij, Groen, vindt het referendum amper het vermelden waard. “We vinden het hele idee belachelijk”, aldus Matti Vandemaele, gemeenteraadslid voor Groen. “Mobiliteit is een veel te belangrijk thema om dat te reduceren tot een ja/nee-vraag. Het stadsbestuur dwingt mensen om te kiezen of ze fietser, voetganger of automobilist zijn, en dat is gewoon idioot. De burgemeester en de schepenen zouden conflicten moeten oplossen. In plaats daarvan zetten ze mensen tegen elkaar op. Iets waar sommige oppositiepartijen gretig gebruik van maken. Er is ook geen draagvlak voor de maatregel, er werd met niemand overlegd.” Is Groen dan tegen een maandelijkse autoloze zondag? “Absoluut niet”, aldus raadslid Vandemaele. “We vinden het referendum gewoon zo onnozel dat we er verder geen rekening mee zullen houden.”

SP.A is voor, schepen blijft neutraal

“Ik vind dat een beetje minachtend ten opzichte van de bevolking”, reageert schepen van Mobiliteit en het brein achter de maandelijkse autoloze zondag, Axel Weydts (SP.A) op de open brief van de CD&V-voorzitter. “Mensen zijn wijs genoeg om zelf een beslissing te nemen denk ik. Misschien heeft CD&V schrik van de bevolking? Al ben ik wel blij dat ze een duidelijk standpunt innemen.

Zelf blijft schepen Weydts neutraal, maar de SP.A-fractie voert wel luidkeels campagne voor de autoloze zondagen. “Wij roepen op om deel te nemen aan de stemming en met een gerust hart ‘ja’ aan te klikken”, zegt fractieleider Nawal Maghroud. “Sinds 2013 organiseert de stad jaarlijks een autovrije zondag, met groot succes. Wij kunnen daar nu twaalf keer per jaar van maken. Twaalf dagen per jaar waarop de binnenstad letterlijk en figuurlijk ademruimte krijgt. Autovrije zondagen worden hoogdagen voor verkeersveiligheid en de algemene beleving van onze binnenstad.”

Geen stemadvies bij N-VA en Team Burgemeester

N-VA, samen met SP.A in het bestuur, geeft daarentegen geen stemadvies. “Wij voeren geen campagne voor of tegen”, klinkt het bij de N-VA. “We zijn er wel van overtuigd dat de Kortrijkzaan zelf kan beslissen wat zijn of haar standpunt is.” Team Burgemeester houdt zich voorlopig eveneens op de vlakte en toont zich vooral voorstander van de directe democratie en het debat dat de vraag uitlokt.

Het onderwerp wordt maandagavond ongetwijfeld nog besproken op de gemeenteraad. Ook daar belooft het debat in elk geval pittig te worden. Op woensdagavond 16 oktober kunnen ook inwoners zich in de discussie mengen. Dan organiseert het stadsbestuur een debat met experten in de Budafabriek om 20 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.