Kortrijkse binnenstad krijgt eerste fietszone van Vlaanderen

© Foto Kurt
Redactie KW

In het centrum van Kortrijk mogen fietsers sinds vrijdag niet meer worden ingehaald door wagens. Met 74 straten wordt het de eerste en grootste fietszone van het land. “Het zal wat geduld vragen, maar het betekent een wezenlijke verandering voor de stad”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Kortrijk heeft als eerste in Vlaanderen een fietszone. In dat gebied mogen fietsers in eenrichtingsstraten de volledige breedte van de rijweg gebruiken. Wagens mogen de tweewielers niet inhalen en mogen maximaal 30 kilometer per uur rijden.

De opening van de zone werd vrijdag op gang getrapt met een fietsfeest met hotdogs uit een foodbakfiets en ijsjes van een ouderwetse ijskar op twee wielen. “We gaan van koning auto naar keizer fiets”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). “De auto is nog altijd van harte welkom, maar de stad zal zich bewegen op het tempo van de fietsers.”

De politie zal in de zomermaanden flyers uitdelen aan alle bestuurders die toch nog een fietser inhalen. Daarna volgen uitgebreide controles. Pas vanaf september riskeren automobilisten een boete. Die zal 58 euro bedragen. Met de fietszone wordt de verkiezingsambitie van burgemeester Van Quickenborne (Team Burgemeester) om van Kortrijk de meest fietsvriendelijke stad van het land te maken, werkelijkheid. “Zo willen we meer comfort en veiligheid bieden, alles op maat van de fietser”, zegt Van Quickenborne.

Volgens de burgemeester zal de mentaliteitswijziging wel wat tijd vragen. Daarom komt er eerst een gedoogbeleid om iedereen aan de zone te laten wennen. “Ik raad fietsers aan om eens vriendelijk te wuiven naar de auto’s die achter hen toeteren, of eens te zwaaien met een fietszonevlaggetje. Maar het zal wat geduld vragen.” Onder andere de stad Brugge en het Gentse Milieufront gaven aan geïnteresseerd te zijn in een gelijkaardig initiatief.

Lees hier meer over het Kortrijkse fietsbeleid.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier