Kortrijk wil bedreigde fietspunten hart onder de riem steken

Gunter De Baerdemaeker, Wout Baert, Jan Vermeulen, Jan Vanhee en Axel Weydts ijveren voor fietspunten. © ICK
Redactie KW

In het fietspunt Kortrijk opperden Fiets&Werk en Fietsberaad Vlaanderen het standpunt dat fietspunten zich verder moeten kunnen ontwikkelen.

Vijftien van de 41 Vlaamse fietspunten zijn met sluiting bedreigd, door de beslissing van de NMBS om zich terug te trekken. In zestien andere stations wordt de permanentie verminderd.

Jan Vanhee, directeur Fiets&Werk : “Door deze beslissing worden de groeikansen van deze fietspunten stopgezet. Uit bevraging blijkt dat mensen meer fietsen als er een fietspunt is.”

Toekomstmodel voor fietsdienstverlening

Fietspunt Kortrijk dat uitgebaat wordt door vzw Mobiel is een toekomstmodel voor fietsdienstverlening. Gunter De Baerdemaeker, directeur van vzw Mobiel : “In ons fietspunt die aan de achterkant van het Kortrijkse station ligt, bieden we een groot aanbod aan diensten. Mensen kunnen hun fiets laten wassen in de Bikewash, Blue-bike deelfietsen ontlenen, er is een bewaakte fietsenstalling en een fietspompstation. Verder kan je bij ons een cursus fietsherstel volgen of een tweedehandsfiets kopen. Veel pendelaars komen dagelijks met de fiets naar het station, dus fietspunten hebben zeker potentieel.”

Schepen van mobiliteit Axel Weydts : “We zijn blij dat we in Kortrijk niet getroffen zijn door de besparingen en de afbouw van de fietspunten. Toch willen we andere bedreigde fietspunten symbolisch mee ondersteunen.”

(ICK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier