Kortrijk verwelkomt derde editie van Fluodag: “Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevaren”

Burgemeester Ruth Vandenberghe (links) en schepen van Mobiliteit Axel Weydts (tweede van links) mochten op de Kortrijkse Grote Markte de XIU eend ontvangen uit handen van voorzitter Isabelle Vercruysse (rechts) in aanwezigheid van Harm Vanhoucke (tweede van rechts), een wielrenner uit Aalbeke. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

XIU (uitgesproken als ‘ik zie u’ red.) organiseerde gisteren (donderdag) voor het derde jaar op rij in Kortrijk de Fluodag. Ze willen daarmee het belang van zichtbaarheid in het verkeer, zeker voor fietsers en zeker nu de dagen weer donker worden, in de kijker te zetten. Burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Axel Weydts mochten de XIUeend verwelkomen op de Grote Markt. Kortrijk werd ook uitgeroepen tot XIUgraag-stad.

In coronatijden hebben alsmaar meer mensen de fiets (her)ontdekt. XIU juicht dat toe en benadrukt tijdens de derde editie van de fluodag het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Om zoveel mogelijk gemeentes, bedrijven, politiezones, verenigingen en scholen alert te maken voor verkeersveiligheid, deed XIU dit jaar opnieuw de vijf Vlaamse provincies aan. De XIU-roadtrip was live te volgen via social media. Voor West-Vlaanderen deed de organisatie Kortrijk aan.

Lydia Peeters geeft startschot

Het startschot van de Fluodag werd gegeven op woensdagavond 11 november in Limburg door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Zien en gezien worden is van levensbelang in het verkeer. Als minister van Mobiliteit steun ik daarom graag campagnes die aandacht besteden aan het belang van zichtbaarheid en fluo in het verkeer. De lancering van de samenwerking tussen XIU vzw en Zeppe & Zikki op Fluodag 2020 is daarom erg belangrijk om deze boodschap kracht bij te zetten, zowel bij kinderen en tieners als bij hun ouders”, liet ze optekenen.

“Het is mijn ambitie om alle middelen inzake verkeersveiligheid zo efficiënt mogelijk in te zetten. Deze samenwerking is een schoolvoorbeeld om met een krachtige boodschap maximaal onze doelgroep te bereiken. Ik ben erg blij om de aftrap van de Fluodag van XIU vzw te geven in mijn eigen stad, Dilsen-Stokkem.”

Fluo-eend

Kortrijk was de laatste stad op de route van XIU. Hier begon het verhaal voor XIU zo een 12 jaar geleden. Burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen Axel Weydts vertelden hoe zij goed en veilig fietsen stimuleren. Ook een jonge wielrenner Harm Vanhoucke uit Aalbeke kwam getuigen. Stad Kortrijk ontving ook een fluo-eend en wordt eveneens uitgeroepen tot XIUgraag-stad.

“Zichtbaarheid in het verkeer is levensbelangrijk. We zijn dan ook heel blij en trots dat de XIU fluodag neerstrijkt in Kortrijk. Dergelijke initiatieven verdienen al onze steun”, aldus Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit.In Kortrijk is verkeersveiligheid een absolute topprioriteit en dat zal het blijven. Er staan nog heel wat grote infrastructurele projecten in de steigers de komende jaren maar ook kleinere acties met fietslichtjes en dergelijke komen er nog aan.”

Niet genoeg herhalen

“Fietser, maak jezelf zichtbaar in het verkeer!”, vult burgemeester Ruth Vandenberghe nog aan. “Het kan niet genoeg herhaald worden. Fietsen zonder fluorhesje en zelfs met kapotte lampen, het is levensgevaarlijk. Zeker in de donkere maanden die er nu aankomen. Je brengt jezelf en ook de automobilisten in gevaar. Met de Stad en de politie houden we meerdere preventieve en handhavende controleacties in de scholen en op straat om te kijken of alles aan de fiets nog naar behoren werkt. Als XIUgraag-stad blijven we ons hier volop voor inzetten.”

De bedoeling van de jaarlijkse Fluodag is om zichtbaarheid in het verkeer zo breed mogelijk te doen leven. XIU roept de bevolking daarom op om de XIU-boodschap, persoonlijke acties, leuke foto’s van hoe mensen zichzelf zichtbaar maken in het verkeer, de initiatieven van gemeentes, politiezones en bedrijven massaal te delen op social media.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.