Kortrijk heeft gesproken: Geen maandelijkse autovrije zondag

Burgemeester Van Quickenborne moet toch even slikken als de uitslag op het scherm verschijnt. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Er komt geen maandelijkse autovrije zondag in de Kortrijkse binnenstad. In totaal namen 9880 mensen deel aan het referendum dat het stadsbestuur organiseerde. Maar liefst 57 procent van hen stemden tegen het voorstel. “Jammer, maar we zullen ons -zoals beloofd- aan de uitslag van de stemming houden”, aldus schepen van Mobiliteit Axel Weydts.

De teleurstelling op de gezichten van burgemeester Vincent Van Quickenborne en verschillende van zijn schepenen is duidelijk te merken eens de uitslag van het referendum op groot scherm verschijnt. 57 procent van de Kortrijkzanen wil geen maandelijkse autovrije zondag in de binnenstad.

De gerechtsdeurwaarder bevestigde de geldigheid van de stemming. Daarvoor moesten er minstens drie procent van de Kortrijkzanen hun stem uitbrengen én moest er 2.5 procent verschil zijn tussen het jakamp en het neekamp. Er waren in totaal 64.000 stemgerechtigden, 9880 daarvan brachten hun stem uit. Stemmen duurde gemiddeld 53 seconden en er kwamen ook meer dan 3.000 suggesties van deelnemers.

Zege voor de democratie

Burgemeester Van Quickenborne reageert gelaten. “Ik heb uiteraard ja gestemd. Maar onze inwoners hebben klare taal gesproken. We moeten daar niet flauw over doen. Het antwoord is duidelijk: De mensen willen geen maandelijkse autovrije zondag. Dit wil uiteraard niet zeggen dat we geen aandacht meer zullen hebben voor propere lucht of verkeersveiligheid in onze stad“, benadrukt hij.

“Misschien hebben we te veel te snel willen doen.”

“Maar misschien hebben we te veel te snel willen doen? Ik ben in elk geval heel tevreden dat er bijna 10.000 Kortrijkzanen hun stem uitbrachten. De democratie heeft gezegevierd vandaag.” De burgemeester beklemtoont ook dat hij de uitslag van het referendum niet ervaart als een stem tegen zijn beleid of tegen het stadsbestuur in het algemeen.

De spanning in de zaal was te snijden.
De spanning in de zaal was te snijden.© AN

Oppositiepartij Vlaams Belang denkt daar duidelijk anders over. Nog geen tien minuten nadat de uitslagen bekend werden gemaakt riep die op tot een schepenwissel. “Het signaal van de kiezer van Kortrijk en deelgemeenten is duidelijk. Er is geen draagvlak voor de waanideeën van schepen Weydts. Het mobiliteitsbeleid van Van Quickenborne, N-VA en sp.a werd door de kiezer afgestraft”, aldus fractieleider Wouter Vermeersch.

Maar de schepen van Mobiliteit denkt er niet aan om af te treden. “Integendeel”, laat hij weten vanuit Spanje, waar hij van enkele dagen vakantie geniet. “Ik had natuurlijk liever gehad dat er een maandelijkse autovrije zondag kwam”, aldus de schepen. “Maar ik ben al lang blij dat er zo veel mensen hebben deelgenomen en dat het verschil tussen de ja en de nee stemmers zo klein is. Misschien hadden we voor zes in plaats van twaalf zondagen moeten kiezen en ons dus moeten beperken tot de zomer. Maar dat is achteraf gemakkelijk gezegd. De Kortrijkzanen zijn duidelijk geweest, we houden het op een autoloze zondag per jaar.”

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts had de uitslag liever anders gezien.
Schepen van Mobiliteit Axel Weydts had de uitslag liever anders gezien.© AN

Voor herhaling vatbaar

Schepen van Kortrijk Spreekt Ruth Vandenberghe was vooral heel blij met de grote opkomst. “Bijna 10.000 stemmen, dat is echt indrukwekkend”, glundert ze. “Het toont dat Kortrijk zijn voortrekkersrol in het eerste digitale referendum van het land heeft waar gemaakt. Dat is echt onwaarschijnlijk. We gaan dan ook, zoals beloofd, verder met het initiatief. In oktober 2020 komt er opnieuw een digitaal referendum.” Waarover dat referendum zal gaan is nog niet duidelijk. Wel zeker is dat de inwoners van Kortrijk ideeën zullen mogen voorleggen.

Bekijk hier de live video van de bekendmaking van de uitslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier