Kortrijk Fietst te snel: man haalt 50 per uur op elektrische fiets

De fietser reed door Kortrijk op zijn elektrische fiets en kon worden onderschept door de politie. © a-KDS
Olaf Verhaeghe

Dinsdagochtend werd een laagvlieger op een elektrische fiets tegengehouden door een politiepatrouille van de politiezone Vlas. De man reed meer dan 50 kilometer per uur op zijn uit China geïmporteerde en opgedreven fiets. Hij bleek bovendien niet over de juiste documenten te beschikken.

Rond 7 uur dinsdagochtend reed een patrouille van de Kortrijkse politie in de Meensesteenweg toen plots een fietser aan dik 50 kilometer per uur voor hen uit reed. De combi kon de fietser aanvankelijk maar moeilijk bijhouden zonder zelf sneller te rijden dan de toegelaten snelheid. Na een korte achtervolging kon de laagvlieger toch staande gehouden worden en werd hij onderworpen aan een grondige controle.

Op het eerste gezicht ging het om een speed pedelec, maar al snel bleek dat de fietser met niets in orde was. Zo werd de elektrische fiets aangekocht in en ingevoerd uit China en voldoet daarom niet aan de Europese regelgeving. De eigenaar had ook geen enkel document van verzekering en inschrijving of een geldig gelijkvormigheidsattest. De fiets kon bovendien wel fungeren als een gewone e-bike, maar met behulp van een gashendel op het stuur haalde de man ook snelheden tot 55 kilometer per uur zonder te moeten trappen.

Maximum van 55,1 per uur

De fietser probeerde de politie aanvankelijk nog te doen geloven dat hij met zijn elektrische fiets zeker geen te hoge snelheden haalde en dat hij zelf een getraind fietser is. Er werd echter weinig geloof gehecht aan dit verhaal. In het commissariaat werd vastgesteld dat de fiets vlot boven de 50 per uur ging zonder veel moeite te moeten doen. Daarnaast bleken ook de remmen niet te werken en was de fietsverlichting zelf in elkaar geknutseld. Nazicht in de boordcomputer van de fiets toonde een maximumsnelheid van 55,1 per uur met een gemiddelde snelheid van ruim 37,8 kilometer per uur.

De ‘fietsraket’ werd in beslag genomen en er werd een proces-verbaal opgesteld inzake het in het verkeer brengen van een niet-gehomologeerd voertuig.

De elektrische fiets werd in beslag genomen.
De elektrische fiets werd in beslag genomen.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier