Kortrijk en Koksijde kunnen Fietsgemeente 2020 worden

In juni 2019 werd de volledige binnenstad van Kortrijk een fietszone, de eerste van België. Het leverde de stad een nominatie voor Fietsgemeente 2020 op. © belga
Redactie KW

Vandaag, dinsdag 6 oktober, maakt minister van Mobiliteit Lydia Peeters de drie Fietsgemeenten 2020 bekend. Zowel Kortrijk als Koksijde maken kans op de titel, elk in een andere categorie.

De bekendmaking gebeurt tijdens het Fietscongres, dat dit jaar virtueel plaatsvindt. De Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde deden vorig jaar in oktober al een bevraging bij 24.394 fietsers. Op basis daarvan maakten ze voor heel wat Vlaamse steden en gemeente een fietsrapport. Op basis daarvan maakten ze ook een overkoepelend rapport voor Vlaanderen, dat al in mei werd bekend gemaakt.

De steden en gemeenten worden voor de verkiezing in drie categorieën onderverdeeld: grote steden met meer dan 50.000 inwoners, middelgrote steden en gemeenten tussen 20.000 en 50.000 inwoners en kleine gemeenten met minder dan 20.000 inwoners.

Voor de categorie groot, zijn Kortrijk, Genk en Mechelen genomineerd. In de categorie middelgroot zijn Deinze, Koksijde en Lommel. Voor de kleine gemeenten zijn dat Boechout, Ravels en Zutendaal. Die steden en gemeenten werden doorgelicht door een vakjury die uiteindelijk de winnaar kiest. De winnaars krijgen een subsidie van 50.000 euro van de Vlaamse overheid om te investeren in fietsvoorzieningen.

Kortrijk werd in 2018 al eens genomineerd voor Fietsgemeente. In 2012 kreeg Koksijde al een eervolle vermelding. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier