Kortrijk blijft inzetten op fietsers: Werken Overzetweg in Marke starten 20 april

Annelies Nollet

Op maandag 20 april starten de werken voor de heraanleg van de Overzetweg in Marke. De straat wordt volledig heraangelegd van het kruispunt met de Markebekestraat tot 100 meter voor de Leiebrug. “Door de werken wordt een meer verkeersveilige Overzetweg gecreëerd”, aldus de schepen. In het project wordt 568.602 euro geïnvesteerd.

De werken moeten vooral zorgen voor een veiliger fietspad langs de Overzetweg tussen Marke en Bissegem. Ze omvatten de riolerings-, wegen- en omgevingswerken voor de herinrichting van de Overzetweg. Er wordt een groene veiligheidsstrook voorzien waardoor de rijweg en de fietspaden van elkaar gescheiden zijn. Bijkomend wordt ter hoogte van de behuizing een strook voor langparkeren ingericht.

Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken: “In combinatie met de heraanleg van de Driekerkenstraat tot fietsstraat, de halve knip in de Driekerkenstraat, de nieuwe Leiebrug en het veiliger maken van het kruispunt Ijzerpoort in Marke zullen deze werken zorgen voor een optimaal veilige fietsverbinding tussen Marke en Bissegem mét aansluiting op fietssnelweg Guldenspoorpad.”

Einde voorzien in september

De werken zullen vijf maanden in beslag nemen en worden in twee fases opgedeeld. Fietsers en voetgangers zullen altijd in beide richtingen kunnen passeren. Tijdens de eerste fase van de werken zal er éénrichtingsverkeer voor het autoverkeer ingesteld worden in de richting van Bissegem naar Marke. Tijdens de tweede fase van de werken is er geen doorgang mogelijk voor auto’s. De werken zijn, zonder bijkomende vertraging, klaar eind september.

“Dit is de ideale periode om openbare werken uit te voeren. We zijn de aannemer dan ook dankbaar dat hij de werf zo zal organiseren dat geldende coronamaatregelen kunnen nageleefd worden”, aldus de schepen. “Zo zal de hinder voor een deel van de totale duur heel erg beperkt zijn.”

Samenwerking

De heraanleg is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De totaalkost van het project bedraagt 568.602,86 euro. De kosten worden verdeeld tussen de drie partners. Eerder, eind 2019, werden al voorbereidende werken voor het plaatsen van nutsleidingen uitgevoerd. Later worden de werken aangevat voor de realisatie van de nieuwe Leiebrug en de Driekerkenstraat. Uiteindelijk zal die deels uit eenrichtingsverkeer bestaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.