Konterdambrug wordt gesloopt in de nacht van vrijdag op zaterdag

De Oprit of Konterdambrug wordt in de nacht van 5 op 6 februari afgebroken.©Peter MAENHOUDT Peter MAENHOUDT
De Oprit of Konterdambrug wordt in de nacht van 5 op 6 februari afgebroken.©Peter MAENHOUDT Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Er wordt al lang over gepraat, maar in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 februari zal het eindelijk gebeuren: ‘crushers’ of knijpkranen zullen de ‘Oprit’ of Konterdambrug over de A10 letterlijk kapot knijpen en definitief verwijderen. In de nacht van 23 op 24 februari komt er een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug in afwachting van een nieuwe definitieve brug. Een autobrug komt er niet meer.

De Oprit is sinds 20 december 2019 afgesloten voor alle autoverkeer. Door een reeks aanrijdingen raakte de brug onherstelbaar beschadigd. Fietsers en voetgangers kunnen wel nog de brug over. Heel wat schoolkinderen doen dat, onder meer om naar de Sint-Lodewijksschool op de Konterdam te fietsen.

Eind augustus 2020 werd aangekondigd dat de brug eind september van dat jaar zou verdwijnen en op termijn vervangen zou worden door een nieuwe brug. Dat nieuws lokte veel kritiek uit van omwonenden en van de school, waardoor schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw (N-VA) nog eens rond de tafel ging zitten met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid dat de werken uitvoert. Resultaat: de afbraak werd nog wat uitgesteld en er wordt na de sloop werk gemaakt van een tijdelijke noodbrug.

Voorbereidende werken

Nu is echt het moment aangebroken dat de Oprit wordt gesloopt. “We hebben er namens de stad altijd voor geijverd dat er een tijdelijke brug komt in afwachting van de nieuwe brug. We waarderen dan ook heel erg de inspanningen die het Agentschap Wegen en Verkeer nu doet. Zo blijven de twee delen van de Konterdam verbonden”, reageert schepen Björn Anseeuw (N-VA) verheugd.

Voor de eigenlijke afbraak van de brug kan starten, moesten er eerst voorbereidende werken gebeuren. Die duurden enkele dagen duren. Op woensdag 3 februari begon het affrezen van het asfalt van het brugdek. Er werden ook omheiningen geplaatst en betonnen stootbanden, zodat de werken veilig kunnen verlopen. Tijdens deze voorbereidende werken werd maximaal één rijstrook ingenomen op de A10 in beide richtingen.

Duukertje

De brug zelf is sinds 3 februari afgesloten voor fietsers en voetgangers. Zij moeten tijdelijk gebruik maken van de fiets- en voetgangerstunnel het duukertje ter hoogte van de Oudstationstraat en Guido Gezellestraat/August Beernaertstraat. Dat zal duren tot wanneer de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug wordt opengesteld op vrijdag 26 februari. De buurt moet het dus iets meer dan twee weken zonder brug stellen, al komt het voor de schoolgaande jeugd niet slecht uit dat de krokusvakantie in die periode valt.

De afbraak van de brug start vrijdag 5 februari om 20 uur en duurt tot zaterdagochtend 6 februari. Vier ‘crushers’ of ‘knijpkranen’ zullen de brug kapot knijpen en vervolgens wordt alle afbraakmateriaal op vrachtwagens geladen en afgevoerd. De aannemer zal een nevelinstallatie plaatsen om opwaaiend stof tegen te gaan. De werken kunnen gepaard gaan met geluidsoverlast.

De operatie klinkt spectaculair, maar toch is het niet aan te raden een kijkje te gaan nemen. Door de strenge coronamaatregelen worden kijklustigen geweerd van de site. Het houden van afstand en de avondklok moeten immers nageleefd worden. .

Omleidingen

De autosnelweg wordt tijdens deze avond en nacht in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Omleidingen zijn voorzien.

Voor het verkeer naar Oostende: de A10 wordt afgesloten vanaf de afrit Oudenburg en wordt omgeleid via de N9 (Brugsesteenweg Prins Albertlaan) naar Oostende. De oprit in Zandvoorde richting Oostende wordt eveneens afgesloten. Ter hoogte van de verkeerswisselaar A10/E40 in Jabbeke wordt duidelijk gesignaleerd dat de A10 richting Oostende onderbroken is en dat Oostende bereikbaar is via de E40, afrit Gistel.

Voor het verkeer vanuit Oostende richting Brussel: de A10 wordt afgesloten aan het Kennedyrondpunt en het verkeer wordt omgeleid via de N9 (Prins Albertlaan Brugsesteenweg) tot aan de oprit Oudenburg. Ter hoogte van de Elisabethlaan worden signalisatieborden geplaatst om verkeer met bestemming Brussel of Brugge via de Torhoutsesteenweg om te leiden. De oprit in Zandvoorde blijft open richting Brussel.

Tijdelijke brug

De tijdelijke fiets- en voetgangersbrug, die geplaatst wordt in afwachting van een definitieve nieuwe brug, zal drie meter breed zijn, zodat fietsers elkaar vlot kunnen kruisen. Die tijdelijke brug zal, afhankelijk van het weer en vooral van de wind, met hijskranen geplaatst worden in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 februari. Om die werken veilig en vlot te kunnen uitvoeren, zal de A10 ook die nacht volledig afgesloten worden voor alle verkeer. De omleidingen zijn die nacht dezelfde als tijdens de afbraak van de brug.

Vervolgens moeten er nog aanpassingswerken gebeuren om die tijdelijke brug mooi te laten aansluiten op de bestaande wegen. Die aanpassingswerken zijn gepland tot en met vrijdag 26 februari. Vanaf vrijdagavond 26 februari kan de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug in gebruik worden genomen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt in de loop van dit jaar een studiebureau aan om dan een definitieve nieuwe fiets- en voetgangersverbinding tussen de Konterdam en Stene te ontwerpen. Een brug voor autoverkeer lomt er niet meer. Momenteel loopt de aanbestedingsprocedure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier