Koffiestraat in Heule wordt schoolstraat op proef

Eerder werd onder meer aan de Vrije basisschool Pius X in Kortrijk een schoolstraat ingericht.© CHH
Eerder werd onder meer aan de Vrije basisschool Pius X in Kortrijk een schoolstraat ingericht.© CHH
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

In Heule wordt de Koffiestraat uitgetest als schoolstraat. De Koffiestraat wordt gedurende een half uur voor en na het einde van de schooltijd een autovrije straat. Doorgaand verkeer blijft mogelijk voor fietsers en voetgangers. De proefperiode begint maandag 8 maart en eindigt op 2 april. Het proefproject is bedoeld om de veiligheid aan de scholen te verhogen.

De Koffiestraat is de verbindingsstraat tussen de Mellestraat en de Heulse Kasteelstraat. Langs beide kanten van de straat staan scholen van Spes Nostra. Tijdens de piekuren is het er een drukte van jewelste. Het is er gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. Een schoolstraat kan een oplossing zijn.

Dit is de eerste schoolstraat in Heule ( niet verwarren met de straatnaam ‘Schoolstraat’ gelegen aan een andere school in Heule red. ). Met een schoolstraat aan de basisschool Rodenburg in Marke en aan de Vrije basisschool Pius X in Kortrijk is dit de derde schoolstraat van stad Kortrijk.

Veilige schoolomgeving

Schepen van mobiliteit Axel Weydts (SP.A) is opgetogen. “We zijn blij dat we tot een gedragen akkoord kwamen om dit uit te testen”, zegt de schepen. “Met een beetje goede wil van iedereen zal dit project slagen en kunnen we evolueren naar een echt veilige schoolomgeving.”

Na de proefperiode volgt een evaluatie. Er wordt bekeken welke impact deze schoolstraat heeft op de mobiliteit en het parkeren in de omliggende straten en nagegaan hoe de buurtbewoners deze ‘schoolstraat’ ervaren.

Evaluatie

Omwonenden, ouders, leerkrachten en belanghebbenden kunnen hun ervaringen, suggesties en input meegeven in de evaluatie. Daarna volgt een beslissing om de schoolstraat al dan niet permanent te installeren.

De Koffiestraat wordt verkeersvrij op volgende tijdstippen: maandag, dinsdag en donderdag van 8.10 uur tot 8.40 uur en van 15.45 uur tot 16.15 uur, op woensdag van 8.10 uur tot 8.40 uur en van 11.25 uur tot 11.55 uur en op vrijdag van 8.10 uur tot 8.40 uur en van 14.45 uur tot 15.15 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier