Koen Van Steenbrugge is nieuwe directeur van Werkplus Waregem

De nieuwe directeur van Werkplus Waregem Koen Van Steenbrugge is al met toekomstige projecten bezig. © DJW
Redactie KW

Koen Van Steenbrugge is de nieuwe directeur van Werkplus Waregem, gevestigd in de bedrijvenzone langs de Vijfseweg. In die functie volgt hij Sylvie Van de Putte op, die schitterend werk leverde maar uiteindelijk koos voor haar gezin en begin april afscheid nam. Koen is gewezen schepen van Avelgem en zetelt er nu in gemeenteraad in de oppositie.

Koen Van Steenbrugge is economist en werkte 20 jaar bij Dominiek Savio in Gits. Nu gaat hij dus een nieuwe uitdaging aan: “Ik heb juist omwille van mijn politiek mandaat anderhalf jaar politiek verlof genomen. Dat was nodig omdat ik toen ook Openbare Werken had overgenomen van collega-schepen Gaston Degroote, die afscheid had genomen van de politiek. Na de verkiezingen werd de CD&V in Avelgem naar de oppositie verwezen. Daar zetel ik nu in de fractie. Maar intussen was ik al tot het besluit gekomen om professioneel te herbronnen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik had een mooie carrière achter de rug bij Dominiek Savio en het was mooi geweest. Ik wilde een andere weg inslaan. Zo stootte ik op de vrije vacature van Werkplus Waregem. Ik ging in op het aanbod, legde examens af en eindigde er als eerste. Nu ben ik er al bijna twee maanden directeur. Voor mij gaat in elk geval een nieuwe, boeiende wereld open. Overigens toch ook belangrijk: tot voor kort moest ik voor mijn job van Avelgem naar Gits rijden, nu is het van en naar Waregem toch heel wat dichter bij huis. Ik denk eraan om straks met de fiets naar de stad te komen.”

Nieuwe structuur

De nieuwe directeur heeft intussen niet stilgezeten. Nadat Werkplus begin dit jaar van Vlaanderen de erkenning kreeg van maatwerkbedrijf, een stapje verder dan sociale werkplaats, heeft Koen Van Steenbrugge ervoor gezorgd dat er alle afdelingen en nevengroepen van het bedrijf binnen een nieuwe structuur van drie vzw’s werden gegoten.

“Nu heb je het maatschappelijk bedrijf Werkplaats dat het fietsatelier annex service Veloods & Kluster, een overkoepeling van de klusjesdienst & de groendienst, omvat”, begint Koen Van Steenbrugge. “Als tweede vzw heb je Werkplus LDE waarbinnen de medewerkers hier maximaal vijf jaar kunnen werken, waarna ze in het reguliere arbeidscircuit terecht moeten komen. Hiervoor zijn wij pilootproject voor West-Vlaanderen“, gaat Van Steenbrugge verder. “Ten slotte heb je DCO Waregem, de onderneming van dienstencheques met de poetsdienst en het strijkatelier. Die drie samen zijn het maatwerkbedrijf dat 22,5 doelgroepmedewerkers telt. Dat zijn er twee meer dan 20. Die 20 is de voorwaarde om als maatwerkbedrijf te worden erkend. Dat is sinds begin dit jaar het geval. Let wel: de drie vzw’s hebben hun eigen identiteit en blijven die in de toekomst ook behouden. Dankzij die herstructurering hebben wij alles rond sociale tewerkstelling in Waregem nu onder een en dezelfde koepel samengebracht. De raad van bestuur is net dezelfde als die van het OCMW. Schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie is voorzitter.”

Takenpakket uitbreiden

Koen Van Steenbrugge heeft grote plannen voor de toekomst. Zo wil hij het huidig takenpakket verder diversifiëren en uitbreiden. “Dat is zeker goed voor wie bij ons werkt of komt werken. Zo maakt hij zich diverse opleidingen eigen, leert hij allerlei technieken die straks nuttig zijn voor een job in het reguliere circuit. Werkplus is namelijk voor een deel ook een opleidingscentrum voor zijn doelgroep en moet die opdracht blijvend invullen. Zo nemen wij op 1 juli van dit jaar de OCMW-afdeling LDG over en komen de zes medewerkers die daar aan de slag zijn, mee naar het maatwerkbedrijf. Kortom: alles wat met sociale tewerkstelling te maken heeft, zit dus voortaan bij Werkplus Waregem”, besluit Van Steenbrugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier