Knokke-Heist vervangt parkeerwachters door slimme camera’s

© DM
Redactie KW

Als eerste kustgemeente zet Knokke-Heist in op een samenwerking met parkeerbedrijf OPC die een volautomatische elektrische scancar voorzien. Zo een scancar controleert geparkeerde wagens zonder dat er een parkeerwachter aan te pas hoeft te komen. Een tweede controle gebeurt vanop afstand.

Tot voor kort controleerde een parkeerwachter manueel of je al of niet ergens mocht parkeren. Dat systeem is verleden tijd want de controle gebeurt vanaf nu automatisch door een scancar. Alle parkeerplaatsen werden eerst in kaart gebracht en gekoppeld aan een parkeerzone. De scancars zijn uitgerust met 4 slimme camera’s. Die scannen automatisch de nummerplaten en controleren in een database of je al of niet in parkeerzone mag staan. In principe kan er dan automatisch een boete verstuurd worden. Voorlopig gebeurt dat nog niet! Om wettelijke redenen gebeurt er vanuit de parkingshop op het Gemeenteplein nog een manuele controle.

In de meeste andere gemeenten waar scancars of -scooters worden ingezet moet een parkeerwachter ter plaatse vaststellen of je een retributie krijgt maar in Knokke-Heist kan dat dus vanop afstand op een computer. De parkeerwachters, die veel minder op baan moeten om te controleren, krijgen een andere invulling van hun job.

Aan de hand van een 6-tal foto’s die de scancar maakt, moeten zij nazien of de retributie al of niet terecht is. Hoewel het volledig grondgebied van Knokke-Heist in kaart is gebracht verdwijnen de parkeerwachters niet uit het straatbeeld. Zij maken gebruik van elektrische fietsen om de scancars bij te staan op drukkere momenten, om misbruik van het mindervalidentarief tegen te gaan en de parkeerplaatsen met laadpalen vrij te houden voor elektrische voertuigen.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier