De vrachtwagen van Domien, de papa van Phébe, was de eerste die met zijn vrachtwagen naar de basisschool de Kiem gekomen was om de kinderen te laten kennis maken met zijn beroep als vrachtwagenbestuurder en zijn vrachtwagen van de firma Norttraffic uit Evergem. Tijdens de rest van de week komt er ook nog een papa met zijn brandweerwagen, en een andere met zijn lichte bestelwagen. Voor veel van de kleuters was het ook een eerste keer dat ze enerzijds in de vrachtwagen mochten plaatsnemen achter het stuur. Ze waren zeer onder de indruk van de omvang van de wegreus.

Dode hoek

Ook voor de leerlingen van de lagere school blijft een vrachtwagen trouwens groot en gevaarlijk. Op voorstel van Domien Stubbe werd tijdens de week van de bedrijfsvoertuigen ook aandacht besteed aan de dode hoek. "Gezien wij er ons als chauffeur zeer bewust van zijn dat het contact en het elkaar zien op de weg zeer belangrijk is, ben ik samen met de directrice overeen gekomen om de nodige tijd vrij te maken voor het probleem van de dode hoek", weet Domien.

"We zijn zeer blij met het initiatief, waarbij we onze kinderen in werkelijkheid kunnen laten zien hoe te reageren op vrachtwagens in het verkeer", zegt directrice Nicole Marcus ons te vertellen. "Ikzelf ben ook een beetje geschrokken dat de dode hoek zo groot is."

Ik kende de dode hoek, maar dat hij zo groot is wist ik niet

Als onze journalist nadien aan de leerlingen vraagt of ze zich bewust waren van bestaan van de dode hoek bij vrachtwagens antwoordt de tienjarige Ella: "Ik kende de dode hoek, maar dat hij zo groot is wist ik niet. Ik zal er zeker meer op letten als ik met de fiets op de baan rij en doen zoals de politie en de chauffeur gezegd hebben: zoveel mogelijk achter de vrachtwagen blijven en niet er naast gaan staan. En zwaaien naar de chauffeur zodat hij mij ziet staan."

Voor deze dag verleende de verkeerscel van het Houtsche ook medewerking om samen met de chauffeur de nodige uitleg te geven en in te gaan op de vele gestelde vragen. "Zulke initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen" aldus Els Roelof, schepen van veiligheid en verkeer. "Met ons mobiliteitsplan zetten we met de gemeente sterk in op veiligheid van onze kinderen, maar een wederzijds begrip tussen de voetganger of de fietser en de vrachtwagenbestuurder is van essentieel belang om in eerste instantie ongelukken te proberen vermijden en een basiseducatie 'dode hoek is daarin zeker een goede stap."

(GST)