Kinderland start vroeger om druk op regio te verkleinen

Foto EDB
Redactie KW

De lessen in basisschool Kinderland op Sint-Anna starten vanaf september een kwartier vroeger waardoor ze niet langer op hetzelfde moment eindigen als die in het Don Boscocollege. Zo willen beide scholen de grote verkeersdruk in de omgeving verlagen. Er staan ook tal van andere maatregelen op de agenda, maar het is wachten op de werken in de Torkonjestraat alvorens die kunnen worden uitgevoerd.

Basisschool Kinderland telt 550 leerlingen, het Don Boscocollege zo’n 900. “Tel daar alle personeelsleden bij en dan kom je aan 1.500 mensen die op hetzelfde moment het domein verlaten“, begint Sofie Eggermont, directeur van basisschool Kinderland.

“Samen met de raad van bestuur van onze basisschool, het Don Boscocollege en stad Kortrijk willen we iets doen aan de verkeerschaos die al jaren de buurt van onze scholen teistert. Omdat we op financieel vlak geen extra ruimte hebben, moeten we creatief zijn.”

Verdeeldheid

Vanaf 1 september veranderen de lestijden in basisschool Kinderland. In basisschool Kinderland zal de bel voortaan om 8.30 uur in plaats van om 8.45 uur rinkelen. “Wij startten vroeger zo laat om een half uur na het Don Boscocollege te beginnen. Dit was ook al om de parkeerdruk te verminderen. Nu beginnen we slechts een kwartier later dan het college. Dat maakt dat onze lestijden om 15.45 uur eindigen. Op woensdag gaat de bel om 11.40 uur. Zo maken we dat het einde van de lessen een kwartier vroeger plaatsvinden dan in het Don Boscocollege.”

Deze aanpassing kost niets en kan onmiddellijk doorgevoerd worden. Mits goedkeuring van de verschillende betrokkenen, uiteraard. Ik heb het dan over de ouders, de andere scholen in de omgeving, het internaat en het CKG, maar ook de voor- en naschoolse opvang en het personeel.”

Tot vorig schooljaar eindigden de lessen in beide scholen om 16 uur. Gevolg? Chaos!

Volgens Sofie waren de reacties van ouders overwegend positief. Toch was er wat verdeeldheid. “Voor sommige ouders komt het goed uit. Voor anderen betekent het dat hun kinderen langer in de naschoolse opvang moeten blijven. Op woensdag komen we wel aan dat laatste tegemoet door met enkele leerkrachten de kinderen tot 12 uur op te vangen. Pas na 12 uur gaan ze naar de betalende opvang.”

Kinderland start vroeger om druk op regio te verkleinen
© RMG

De school houdt deze lestijden het hele schooljaar aan. Uiteraard volgt er een evaluatie.

Zoen- en vroemzone

Het aanpassen van de lestijden is niet de eerste, noch de laatste ingreep van de scholen om de verkeersdrukte in de omgeving tegen te gaan. Zo stonden de zusters van Don Bosco acht jaar geleden al een stuk van hun tuin af om er een zoen- en vroemzone aan te leggen. Ouders rijden nu het domein op, zetten hun kinderen af of pikken die op, en rijden dan meteen weer verder. Zo’n zone wordt door een leerkracht bewaakt.

“Verder plaatsten wij op het schooldomein een verkeersbord dat aangeeft dat het domein enkel in één richting kan verlaten worden, met name rechts. Wie links rijdt stopt alles op. Dat is dus niet toegelaten.”

Sofie betreurt dat ouders hun kinderen niet met de fiets naar school durven te sturen omwille van de verkeersveiligheid. Ze brengen hen liever met de wagen, wat dan weer de parkeerdruk en de verkeersdruk in de hand werken. “Het zou fijn zijn mocht er een oplossing komen, we hopen alvast de druk met het veranderen van de lestijden een beetje te verlagen”, besluit de directrice van basisschool Kinderland.

(Els Deleu)

Ook deze ingrepen kunnen de verkeersdrukte counteren

De scholen, ouderraden en de raad van bestuur hebben al enkele voorstellen voor aanpassingen die mogelijk zijn.

De parking bij het geboortebos in de Don Boscolaan zou anders kunnen worden ingedeeld om meer parkeerplaatsen te creëren. Ook de toestand van deze parking kan beter.

Het voetpad van aan het Don Boscollege loopt slechts tot aan de Chiro, vanaf dan moet er op de zo al drukke straat gestapt worden. We zijn al jaren vragende partij om het voetpad aan te leggen van aan het bushokje in de Torkonjestraat tot aan de Chiro, dat is misschien slechts 200 meter.

In de Don Boscolaan is er ook mogelijkheid om een fiets- en/of wandelpad aan te leggen tot aan de grote baan. Er ligt een groene strook voor de begroeiing van het geboortebos begint waar er plaats is voor een fiets- en wandelpad, dit pad zou achter het geboortebos kunnen lopen tot op Sint-Anna richting Rodenburg.

Op de uitvoering van deze voorstellen is het volgens stad Kortrijk wachten tot de heraanleg van de Torkonjestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier