Kinderen voeren actie voor zebrapad: “Wacht! Wij willen veilig over de N8”

Redactie KW

Op initiatief van de ouderraad en de werkgroep verkeer van de Gemeenteschool Heestert, werd actie gevoerd langs de drukke gewestweg N8. Zowat 100 kinderen en (groot)ouders volgden een, volgens hen, veilig woon-schooltraject.

Door Geert Vanhessche


Gewapend met krijtjes, fluitjes en pamfletten vertrokken de actievoerders vorige vrijdag om acht uur aan de nieuwe schoolsite. Tijdens deze actie schalde de slogan ‘WACHT! Wij willen veilig over de N8!’ luidkeels door het centrum van Heestert. Ter hoogte van de huidige fietsoversteekplaats werd het verkeer op de gewestweg enkele keren kort stilgelegd en konden de kinderen hun naam of een boodschap schrijven op het tijdelijk aangebrachte zebrapad.

Het eigen zebrapad aan de huidige fietsoversteek is volgens de actievoerders een veiliger optie dan de locatie die in de huidige plannen voorzien is. “Dit zebrapad is een stuk verder van de gevaarlijke bocht ter hoogte van de kerk, wat de zichtbaarheid voor chauffeurs en zwakke weggebruikers veel groter maakt. Hoewel de schepen van Mobiliteit Marc Desloovere dweept met de parameter ‘snelheid’, die in de bocht uiteraard lager is, zijn we er hier nagenoeg unaniem van overtuigd dat deze locatie ongeschikt is voor een veilige oversteek”, vertelt Sara Pylyser.

We zullen de gepaste beslissingen nemen om de omgeving veilig te maken – Eliane Spincemaille (CD&V)

1.167 handtekeningen

De vraag van de talrijk aanwezige kinderen en ouders is dus om een veilige oversteekplaats te voorzien op een ruime afstand van de bocht aan de kerk in de N8. “Tot op heden werd namelijk door de gemeente geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die door de ouders werden voorgesteld, bijna twee jaar geleden op de dorpsraad. De kwestie werd meermaals aangekaart en de werkgroep probeerde op een constructieve manier mee te denken bij het opmaken van een mobiliteitsplan rond de nieuwe school. Ook een petitie met 1.167 handtekeningen mocht niet baten. De burgemeester beloofde bij het overhandigen van de petitie dat alle mogelijkheden nogmaals op de agenda zouden komen. Tot op heden hnog geen nieuws”, foetert Sara.

Aangezien de nieuwe school begin november de deuren opent, en ongeveer 80% van de schoolgaande kinderen aan de ‘overkant’ van de N8 woont, begint volgens de actievoerders de tijd te dringen. “We vragen dan ook om tegen die datum de nodige inspanningen te doen, zodat we de kinderen met een gerust hart de baan op kunnen sturen.”

Eliane Spincemaille en schepen Raf Deprez volgden de actie van nabij. Volgens hen is er nog niets definitief beslist. “Alles zal grondig bekeken worden en we zullen de gepaste beslissingen nemen om de omgeving verkeersveilig te maken”, aldus waarnemend burgemeester Spincemaille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier