Jasper Pillen (Open VLD) start een meldpunt omtrent bruggenmiserie in Brugge

Redactie KW

Sinds zaterdag 1 november gelden er nieuwe spertijden voor de bruggen langs de ringvaart in Brugge. Om het correct naleven van de nieuwe tijden te controleren, richt Jasper Pillen (Open VLD) een meldpunt op.

De stad Brugge en waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV kwamen midden september overeen om vanaf zaterdag 1 november nieuwe spertijden (periodes waarin de bruggen gesloten moeten blijven) langs de ringvaart in te voeren. Die zouden ervoor moeten zorgen dat het fileleed aan de bruggen – een van de grootste frustraties bij de Brugse bevolking – afneemt.

Concreet betekent dit dat tijdens de werkweek, van maandag tot en met vrijdag, de bruggen niet mogen openstaan van 7.30 tot 8.30 uur en van 16.30 tot 17.30 uur. Op woensdag mogen de bruggen ook niet opgetrokken worden tussen 11.50 en 12.30 uur, met uitzondering van de juli en augustus. In het weekend gelden er geen spertijden.

Spertijden naleven

Om een correcte naleving van de nieuwe spertijden te controleren, start Jasper Pillen (Open VLD) met een meldpunt op Facebook. “Op de pagina Meldpuntpunt Brugse Bruggenmiserie kan iedereen eventuele inbreuken posten, liefst met een foto”, legt Jasper Pillen, die het dossier al twee jaar van nabij opvolgt, uit. “De vorige spertijden werden niet altijd even goed nageleefd. Maar als we dit ter sprake brachten, werd dat ontkend of zelfs weggelachen. Daar wil ik een einde aan maken. Iedere gegronde klacht die op de pagina komt, zal ik consequent en meteen doormailen naar onze burgemeester Renaat Landuyt en Waterwegen en Zeekanaal. Maar eigenlijk hoop ik dat de Facebookpagina leeg blijft en niets oplevert. Dat zou een teken zijn dat de nieuwe spertijden worden nageleefd en hopelijk ook het fileleed is verminderd.”

Pleziervaart

Naast de aanpassing van de spertijden zou sinds zaterdag ook de bediening van de tien bruggen langs de ringvaart beter op elkaar afgestemd moeten. Ook gelden er aangepaste regels voor de pleziervaart. Zo mogen de bruggen op weekdagen niet bediend worden voor enkel pleziervaartschepen, tenzij ze daardoor langer dan twee uur moeten wachten of er zich een groep van eer van tien boten aanmeld.

(ON)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.