Izegem huurt inrijstrook om file aan recyclagepark te vermijden

Er komt een inrijstrook aan het recyclagepark voor een betere verkeersdoorstroming.©EVercaemer
Er komt een inrijstrook aan het recyclagepark voor een betere verkeersdoorstroming.©EVercaemer
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Een inrijstrook van 160 meter lang op het aanpalende bedrijf moet binnenkort een einde maken aan de lange rij wachtende wagens aan het recyclagepark in Izegem. Op de nieuwe inrijstrook zullen 30 wagens veilig en weg van de rijbaan kunnen aanschuiven.

De inrijstrook komt tegen de rechterperceelgrens van de rechterbuur. De stad huurt daarvoor een strook op het perceel. Op de gemeenteraad van 8 februari zal de stad de huurovereenkomst voor de komende 20 jaar aan de raadsleden voorleggen.

De inrijstrook zal bestaan uit een rijbaan in asfalt met een breedte van 4 meter met aan beide zijden een afwateringsstrook van 1 meter. Vooraan de inrijstrook komt een poort die een half uur voor openingstijd van het park geopend wordt. Schepen Caroline Maertens: “Onze aannemer start zo snel mogelijk met de werken. Het streefdoel is om de strook klaar te hebben tegen de paasvakantie , wanneer de bezoeken aan het park opnieuw de hoogte in gaan.”

IVIO tevreden

“Het loopt op drukke momenten in heel wat recyclageparken fout”, weet Dries Dehaudt, voorzitter van IVIO. “Niet enkel Izegem kampt met die problematiek, ook in andere gemeentes is dat het geval. De coronamaatregelen zorgen er bovendien voor dat er minder bezoekers tegelijkertijd op het park worden toegelaten. Deze nieuwe toegangsweg zal zeker een enorme meerwaarde betekenen. In eerste instantie op het vlak van verkeersveiligheid, maar ook voor de werking van het park zelf.”

IVIO zet de komende jaren bovendien verder in op een betere spreiding van de vele bezoekers , onder meer door een camerasysteem. Zo zal je vooraf op de website van IVIO kunnen zien hoe druk het op dat moment op al onze parken is. In 2022 pakken we ook uit met alternerende openingsuren. Elk park zal op evenveel uren bereikbaar zijn, maar alle inwoners van het IVIO-gebied kunnen zo op meer momenten in een recyclagepark terecht.”

Testfase met paaltjes

Recent nog plaatste de stad als test paaltjes om de wachtenden te laten aanschuiven aan de juiste kant van de rijbaan. Dat bleek een hele verbetering voor de fietsers, maar minder ideaal voor het doorgaand verkeer, dat de file aan het park niet makkelijk kon inhalen. Bij de start van de wegenwerken in de Kachtemse- en Vijfwegenstraat zal de stad de paaltjes terug wegnemen . De Lodewijk de Raetlaan zal dan immers deel uitmaken van de wegomlegging.

De stad vraagt daarom uitdrukkelijk om in afwachting van de opening van de inrijstrook steeds correct aan te schuiven in de juiste rijrichting. “Als er te lange files staan, raden we aan om het bezoek even uit te stellen of om naar een ander recyclagepark te gaan.”

“Het ongenoegen over de situatie aan het recyclagepark was groot de voorbije periode. We hebben echter meteen gehandeld en zijn op zoek gegaan naar een structurele oplossing. Ik ben dan ook heel opgelucht dat het probleem na al die jaren nu eindelijk van de baan is”, besluit schepen Caroline Maertens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten