Inwoners Kaatsspelstraat in Alveringem vragen om beurtelings parkeren af te schaffen: “Dit zorgt voor stress en frustratie”

Bewoners van de Kaatsspelstraat hopen dat het afschaffen van het systeem van beurtelings parkeren meer rust brengt in de straat. We zien vooraan Jasper Cornelis, Devon Debeer, Ellen Bogaert en achteraan Cinzia Vandendriessche naast moeder en zoon Godelieve Lehoucke en Jan Bossuwe. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Inwoners van de Kaatsspelstraat vragen dat de gemeente het beurtelings parkeren in hun straat afschaft. Ze stellen voor dat alle wagens aan de linkerkant van de straat staan. “Dat beurtelings parkeren maakt de zaken onnodig ingewikkeld en zorgt voor stress en frustratie”, zegt onder meer Jan Bossuwe.

Sinds er vier woningen zijn bijgekomen op de plaats die vroeger de parking van de huisartsenpraktijk in de straat was, is de Kaatsspelstraat een druk bewoonde straat met weinig ademruimte. Heel wat gezinnen hebben twee auto’s en er is parkeer- en verkeersdruk vanuit de nabij gelegen Appelstraat.

In de tweede helft van de straat geldt vast parkeren aan één kant; in de eerste helft van de straat geldt beurtelings parkeren.

Van de eerste tot de vijftiende van de maand is rechts parkeren verboden, van de zestiende tot de 31ste is links parkeren verboden. Niet vergeten om je wagen te verplaatsen, is voor de helft van de inwoners dus een tweewekelijkse zorg.

Toch ondervinden ook mensen die niet onder het regime vallen nadelen van het systeem: de vuilniskar die achterwaarts moet slalommen om de straat uit te rijden of bewoners die zeer onvriendelijk bejegend worden, wanneer ze een inwoner vragen om even de wagen te verplaatsen. Een vast parkeerregime zou een heel aantal frustraties oplossen”, stellen meerdere bewoners. Wij spraken met Ellen Bogaert en Devon Debeer, met Jan Bossuwe en zijn moeder Godelieve Lehoucke, met Jasper Cornelis en met dokter Cinzia Vandendriessche, de huisarts in opleiding bij dokter Verrue, allen uit de Kaatsspelstraat.

Ramp op wisseldagen

“Dat is hier soms een ramp in onze straat”, vertelt Jan Bossuwe (57). “Op wisseldagen doen zich de meeste problemen voor. Is er iemand die zijn of haar wagen te vroeg of te laat van kant verandert en staan er twee wagens rechtover elkaar, dan is er miserie. Veilige doorgang is dan niet meer mogelijk. Omdat je misschien nog maar twee centimeter over hebt. Maar op andere dagen zijn er ook soms frustraties. Een vrachtwagen die gemist is van straat en achteruit moet slalommen; zie je het voor je?”

“Veel beter ware het indien iedereen aan dezelfde kant stond. Ik stel de linkerkant voor omdat aan die kant de meeste parkeerplaatsen zijn.”

““Ik maakte al een keer een lastig voorval mee”, komt moeder Godelieve Lehoucke (78) tussen. “Ik moest weg, maar een inwoner had zijn auto iets vroeger dan toegelaten, verplaatst. Het gevolg was dat twee wagens quasi recht tegenover elkaar stonden en ik amper door kon. Ik trok mijn stoute schoenen aan en belde bij de eigenaar aan. Ik vroeg de man vriendelijk om zijn auto een beetje te verplaatsen maar kreeg een zondvloed aan scheldwoorden en verwensingen over me heen. Hij heeft niet willen ingaan op mijn vraag. Je bent dan 78 jaar… Ik was er niet goed van…”

Ik had al eens een lichte botsing met een auto die uit de Appelstraat kwam”, zegt dokter Cinzia Vandendriessche.

“Omdat de rijweg smal is en de zichtbaarheid beperkt. Ik vind ook vaak geen reglementaire parkeerplaats. Van Yolande, de oudere dame die naast de praktijk woont, mag ik mijn wagen nu standaard voor haar garagepoort parkeren. Heel vriendelijk is dat! Maar het toont aan hoe nijpend de situatie hier is.

“De helft van de maand ervaren we hoe het is wanneer alle auto’s aan de zelfde kant staan”, zegt Jasper Cornelis (29) tot slot. “Het is aangenamer.”

Reacties

“Voor mij is dit vrij duidelijk”, reageert burgemeester Liefooghe (Gemeentebelangen-CD&V). “Als zoveel bewoners vinden dat het beter zou zijn om het systeem van beurtelings parkeren af te schaffen – en daar lijkt het wel op als ik bovenstaande verhalen lees – dan moeten we dat doen. In Leisele deden we op verzoek van de inwoners recent hetzelfde in de Beverenstraat, dus het kan zeker.”

“Ik pols naar goede gewoonte even bij de politie en breng dit punt vervolgens op het schepencollege.”

Ook wijkagent Kurt Staelens zegt voorstander te zijn. “Twee à drie jaar geleden is in de tweede helft van de straat het beurtelings parkeren al afgeschaft. Om een of andere reden is dat in het begin van de straat niet gebeurd. Dit lijkt me een terechte vraag van de inwoners”, aldus de wijkagent.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier