Inwoners Dudzele bezorgd over stijgend vrachtverkeer door dorpskern

Door de aanleg van de A11 kunnen truckers de Havenrandweg niet meer gebruiken om tot in Zeebrugge te raken. Daarom rijden ze door de dorpskern van Dudzele. © MM
Redactie KW

Met de aanleg van de A11 werd de nabijgelegen Havenrandweg afgesloten, wat tot drukker verkeer leidt in Dudzele. “Vrachtwagens vliegen hier over het wegdek. Onverantwoord met een schooltje en veel jonge gezinnen in de buurt”, zucht Bianca Vereecke. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) deelt hun bezorgdheid. “Op korte termijn zal het verbod voor zwaar verkeer verandering brengen”, stelt Landuyt.

Een dorpje met amper 2.400 inwoners davert letterlijk uit haar voegen. De aanleg van de nieuwe snelweg A11 is voor heel wat chauffeurs en automobilisten een gouden zaak, maar voor de inwoners van Dudzele Dorp zorgen de gewijzigde verkeerssituaties voor overlast. “Het vrachtverkeer door de dorpskern is de laatste tijd enorm toegenomen”, getuigt Bianca Vereecke. De vrouw ziet dagelijks tientallen vrachtwagens passeren voor haar deur. Ze hoopt dat het stadsbestuur extra maatregelen neemt.

“Nu zijn er nog geen zware ongevallen gebeurd. Maar een dorpskern met een schooltje en veel jonge gezinnen in de buurt, is toch geen plaats om zwaar vrachtverkeer door te laten? Vroeg of laat loopt dit verkeerd af“, zegt de ongeruste moeder. “Ik heb zelf een dochtertje van vijf jaar. Ook zij moet elke dag naar school. Als moeder zie je dan liever geen vrachtwagens door een klein dorpje scheuren”, aldus Bianca.

Fietspad

Eén van de grootste oorzaken van het stijgend aantal vrachtwagens is volgens buurtbewoners het afsluiten van de Havenrandweg. Tot enkele maanden geleden konden truckers die weg gebruiken om tot in de (achter)haven van Zeebrugge te rijden. Door de aanleg van de A11 kunnen truckers die baan niet meer gebruiken. Enig alternatief op de splitsing blijkt de Westkapelsesteenweg te zijn die richting Dudzele Dorp leidt. Omkeren is er haast onmogelijk voor tientonners.

Het juiste alternatief – enkele honderden meter eerder de A11 oprijden en dan de afslag Zeebrugge nemen – blijkt in veel gevallen nog steeds niet opgenomen te zijn in de GPS van truckers. De reden daarvoor is dat veel chauffeurs de broodnodige update nog niet lieten installeren.

Ook in de Zonnebloemweg zorgt dat voor problemen. Sinds enkele maanden is die baan omgevormd tot fietspad. Toch rijden truckers zich er om de haverklap vast. Maandag nog stond een grote vrachtwagen er bijna 24 uur vast door de hevige sneeuwval. “Veilig is deze situatie allesbehalve. We hopen dat onze bezorgdheid wordt gedeeld en dat er eindelijk concrete maatregelen én controles komen”, aldus Biance Vereecke. Bewoners van de Stationsstraat nemen het heft nu zelf in handen en schreven een brief naar de burgemeester.

Verbod

Die laatste begrijpt de bezorgdheid in Dudzele Dorp. “Daarom is er ook beslist om de tonnagebeperking in te voeren in de dorpskern“, reageert Renaat Landuyt (sp.a). De verkeersborden daarvoor worden, in samenspraak met het Vlaams Gewest, op korte termijn geplaatst. “Eenmaal het verbod is ingevoerd, zullen we controleren of het wordt nageleefd. Vanaf dan zal in de GPS-toestellen ook aangeduid worden dat de baan richting Dudzele verboden terrein is voor zware vrachtwagens. Er wordt dus zeker gewerkt aan een oplossing.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier