Inspraaktraject rond DNA Sint-Lodewijk in Deerlijk gestart “Groen en slim omgaan met ruimte”

De drie Sint-Lodewijkse schepenen, Regine Rooryck, Matthias Vanneste en Bert Schelfhout, in het centrum van Sellewie. (Foto DRD)
De drie Sint-Lodewijkse schepenen, Regine Rooryck, Matthias Vanneste en Bert Schelfhout, in het centrum van Sellewie. (Foto DRD)
Redactie KW

De kernen van de gemeente opwaarderen en verfraaien is een van de grote actiepunten in het meerjarenplan 2020-2025. De herbestemming van de oude brandweersite in het centrum krijgt ondertussen vorm en nu wordt ook het startschot gegeven voor de kern van Sint-Lodewijk. Voor de opmaak van een masterplan rekent de gemeente volop op de participatie van de inwoners.

‘Wie in Deerlijk woont, werkt en verblijft, verdient een omgeving waarin het aangenaam vertoeven is”, vindt schepen Bert Schelfhout (Open Vld). “We streven naar een gemeente met mooie kernen die uitnodigen tot ontmoeting en beleving, een gemeente die veilig en aantrekkelijk is voor fietsers en voetgangers, opgefleurd is met gevarieerd groen en waar we slim en doordacht omgaan met de beschikbare ruimte’ Zo staat het letterlijk te lezen in het meerjarenplan. “En dat gaan we ook waar maken.”

“Voor Sint-Lodewijk zijn we volop bezig met de uitwerking van een sterk en ambitieus masterplan rond de herwaardering en identiteit van het dorp. Om een duidelijk en volledig zicht te krijgen op wat er in Sint-Lodewijk leeft en te beleven valt, peilen we naar de noden, wensen en bedenkingen van haar eigenste dorpsbewoners. In de vorm van een (digitale) bevraging kan elke inwoner van Deerlijk zijn of haar visie met ons delen.”

Wandelroute

“Aan de hand van vier thema’s leggen we enkele stellingen en vragen voor. De vier thema’s zijn bewoners en dorpscultuur, klimaat en landschap, mobiliteit en voorzieningen, identiteit en beeldkwaliteit. Vanaf deze week is er ook een uitgestippelde wandelroute beschikbaar. Tijdens deze wandeling langs enkele inspirerende plekjes kom je voorbij vier infoborden waar telkens een van de vier thema’s uitgelicht wordt. De resultaten worden gebundeld en vormen een waardevolle basis voor de verdere opbouw van het masterplan.”

“De wandelroute is toegankelijk voor jong en oud. Elk bord licht één specifiek thema toe. Aan de hand van de QR-code op het bord kan men zijn mening geven over elk thema. Het volstaat de code met je telefoon te scannen en je wordt rechtstreeks doorverwezen naar de online bevraging. Voor wie liever ‘old school’ aan de slag wil gaan, is er een papieren versie van de bevraging beschikbaar. Na de wandeling kan de ingevulde bevraging achtergelaten worden in de participatiebus, die bij elk infobord voorzien is. Momenteel hebben al bijna 100 inwoners de bevraging ingevuld. Dat bewijst dat veel mensen begaan zijn hoe de toekomst van Sint-Lodewijk er uit zal zien.”

Ontwerpweek

“De resultaten van de bevraging zetten we om tijdens een ontwerpweek. Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 mei staan heel wat overlegmomenten op de agenda. Het is een uitgelezen kans voor bewoners om mee te denken voor de toekomst van ‘Sellewie’. Tijdens diverse workshops buigen we ons, samen met experten, over de vier thema’s en geven we verder richting aan het masterplan.”

“Er zijn participatiemomenten voorzien op maandag 17 en vrijdag 21 mei, telkens om 19 uur in ’t Heem van Chiro Sellewie in de Pladijsstraat. We sluiten de ontwerpweek af met een eindpresentatie. Wie historische foto’s van Sint-Lodewijk in zijn of haar bezit mocht hebben, zou ons een dienst bewijzen door de beelden door te sturen. De leukste plaatjes worden verwerkt in de workshops tijdens de ontwerpweek.” (DRD)

Info: participatie@deerlijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier